Thyssen wil dat Ryanair onmiddellijk lokaal arbeidsrecht toepast: "Interne markt EU is geen jungle"

Photo News
Marianne Thyssen, Europees commissaris voor Werk, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit, wil dat de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair onmiddellijk het lokale arbeidsrecht toepast en niet wacht tot 2020. Dat zegt ze aan VRT NWS.

In een brief aan de vakbonden had Ryanair gezegd bereid te zijn om haar Belgische personeel vanaf 2020 volgens het Belgische recht te behandelen. "De regels zijn duidelijk", zegt Thyssen. "Waar wachten ze op? De interne markt van de EU is georganiseerd en geen jungle.

Nu valt het personeel van Ryanair in België onder het Ierse arbeidsrecht. Dat veranderen naar het Belgische recht, dat een betere sociale bescherming biedt, is een van de belangrijkste eisen van de vakbonden. Die hadden gevraagd dat Ryanair vanaf 2019 al het Belgische arbeidsrecht zou toepassen.

Koerswijziging

De vakbonden reageren alvast gemengd op de brief van Ryanair. De christelijke bediendebonden LBC-NVK en CNE lieten weten de inhoud van de Ryanair-brief onvoldoende te vinden, en de geplande staking van het cabinepersoneel op 28 september in verschillende landen (waar de twee andere bonden niet bij betrokken zijn, red.) te behouden. Volgens hen wil Ryanair alleen de werknemers verdelen, tijd winnen en de staking afwenden. 

De socialistische en de liberale vakbond vinden in de brief van Ryanair wel genoeg positieve elementen om cao-onderhandelingen aan te vatten. De brief van de Ryanair-directie lijkt een koerswijziging in te luiden, zeggen ze. Zij zegt immers dat ze bereid is om te praten over een vakbondsvertegenwoordiging zowel voor het cabinepersoneel als voor de piloten in België, en om de nationale arbeidswetgeving in te lassen in toekomstige cao's. "Twee van onze belangrijkste eisen", aldus de socialistische BBTK en de liberale ACLVB. "Deze stap vooruit van de directie betekent dat er eindelijk schot in het dossier komt", zeggen ze, al benadrukken ze tezelfdertijd dat "nog niets in kannen en kruiken is en alles nog moet worden onderhandeld".

REUTERS78 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dominic Vander ghinste

  De eu is gewoon een klucht , een dure nog wel

 • jean pierre Tibermont

  Wat doet dat mens daar eigenlijk in dat Europees parlement,ik vraag het me steeds af maar kan het niet vinden...???,haar vervanger staat al klaar nietwaar meneer Peeters...???

 • alfred leemans

  Dank U , ook nu, voor de woorden. Maar.. waar blijven Uw daden. Uw palmares zal een mager beestje worden bij Uw afscheid.

 • christianne bruyland

  vandaag las ik een reactie van O ' Leary, Belgie is toch maar een peulschilletje

 • Eddy Boone

  Onmiddellijk " zonder uitstel" volgens Van Dale , dus niet volgend jaar of 2020 !!!