Terugroepactie besmette diepvriesgroenten dreigt Greenyard 30 miljoen te kosten

(Archieffoto)
Greenyard (Archieffoto)
Het Belgische bedrijf Greenyard schat de financiële gevolgen van de terugroepactie van mogelijk met listeria besmette diepvriesproducten op 30 miljoen euro. Dat heeft het bedrijf deze ochtend voor beurs bekendgemaakt. 

Het gaat om de kosten voor het product, transport, behandelen, opslagruimte, vernietiging, onderaanneming, lagere kostabsorptie van de fabriek en verlies van marge, luidt het. Voor algemene en productaansprakelijkheid is Greenyard verzekerd. "We hebben nog geen zicht op potentiële vorderingen voor lichamelijke of productschade."

Doden en zieken

Begin juli maakte Greenyard bekend dat het alle diepvriesgroenten die geproduceerd werden in zijn Hongaarse fabriek in Baja tussen 13 augustus 2016 en 20 juni 2018 heeft teruggeroepen, wegens mogelijke besmetting met listeria. De terugroepactie kwam er na een onderzoek van het Europese voedselagentschap EFSA, nadat de voorbije drie jaar in verschillende Europese landen negen doden waren gevallen door een besmetting met een listeriabacterie. Diezelfde stam werd ook aangetroffen in de Hongaarse fabriek van Greenyard. Behalve de negen doden, raakten ook 38 mensen ziek.

Greenyard geeft nu een eerste inschatting van de financiële impact van de terugroepactie. Gisteren werd het aandeel nog zwaar afgestraft op de beurs van Brussel. Het zag liefst 31,14 procent van zijn waarde in rook opgaan. Deze ochtend is de beurskoers positief gestart. Na een kwartier handel stond de koers ongeveer 11 procent hoger, op 8,74 euro.

Volgens Greenyard wordt de kostprijs van de terugroeping voorlopig op 30 miljoen euro geschat. Eén derde van de kostprijs heeft een impact op de balans, twee derde op de cash. Het gaat ook om een groot deel (80 procent) niet-recurrente kosten. Greenyard beklemtoont dat het nog maar om een eerste inschatting gaat. Het beursgenoteerde bedrijf belooft regelmatig met nieuwe informatie te komen.

Onderzoek naar oorzaak

De terugroepactie is nog volop bezig: producten worden teruggebracht en vernietigd. De fabriek in Hongarije werd gesloten om een grondige analyse te doen om de oorzaak van de besmetting te achterhalen. "We zullen de fabriek niet heropstarten tot we tevreden zijn met de resultaten van de testen en dit in continue samenwerking met, en na raadpleging van, de lokale autoriteiten en in naleving van de Europese richtlijnen hieromtrent", klinkt het. 

In samenspraak met de klanten wordt gezocht naar alternatieve bevoorrading. Er worden ook continu gesprekken gevoerd met klanten, banken, toeleveranciers en telers om hen te informeren. Het bedrijf benadrukt nog "de zaak zeer ernstig te nemen" en belooft de beleggers te informeren zodra er meer informatie beschikbaar is. 
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • paul lemmens

  waar is het probleem , je moet de groenten koken en dan is geen probleem , als je de voorschriften niet leest zal dit regelmatig gebeuren

 • Eric Grosemans

  @ Sid Van Oerle, je hebt een pc, google en wikipedia, en daar staat ik citeer: " Het bedrijf Kwatta werd in 1883 opgericht door P. de Bondt en Jozef Gustaaf van Emden. Het merk is sinds 2001 in handen van de Amerikaanse multinational Heinz" De Belgische tak kan misschien wel bestaan sinds de jaren zeventig, de befaamde gele potten met lijpchoco was echter al veel langer te koop.

 • alain vandezande

  en toevallig zijn die mensen gestorven door het eten van diepvries groentjes??? vreemd of hebben ze het laten staan en nadien weer opgewarmd en opgegeten? Dat is dan een heel ander verhaal maar de schuld leggen bij een bedrijf die miljoenen ton groenten verhandeld is er heel ver over! en ipv van een Belgisch bedrijf de dieperik in te helpen zouden jullie beter de oorzaak achterhalen! Domme Vlamingen!

 • Don Tessers

  Beleggers informeren? Beter de slachtoffers en familie van reeds overleden slachtoffers informeren over af te handelen schadevergoedingen.

 • Jan Verstrepen

  Wat moeten die kerels niet verdienen op de rug van hun medewerkers als dat allemaal zoveel moet kosten !