Ga naar de mobiele website
^ Top

Termont: "Ik heb niks met Optima te maken"

BELGA
Zijn aanwezigheden op door Jeroen Piqueur gecharterde vluchten naar vastgoedbeurzen zijn volgens Daniël Termont (sp.a) de "onvoorzichtigheden" waarover hij eind juni sprak. Daarmee startte Termont zijn getuigenis voor de Gentse Optimacommissie.

Het was ruim twee maanden onduidelijk wat Termont precies bedoelde met zijn "onvoorzichtigheid" in zijn contacten met het bedrijfsleven en Optima was. Vanavond lichtte de Gentse burgemeester twee "mogelijke onvoorzichtigheden" toe. Het gaat om reizen heen en weer van Antwerpen naar de vastgoedbeurs MIPIM in Cannes, in maart 2004 en maart 2005, met een door Piqueur gecharterde vlucht. Daarnaast sprak hij ook over een reis heen en weer naar een andere beurs voor voetbalstadions in Londen op 15 en 16 november 2006, eveneens gecharterd door Piqueur. Toen was Termont schepen van haven, economische ontwikkeling en nutsvoorzieningen. Termont legde bijhorende facturen op tafel.
    
Voor de vlucht uit 2004 factureerde NV Flying Service aan de stad Gent 594 euro. Vanwege NV Optima Financial Planners vond de CVBA Artevelde-station (de projectmaatschappij achter de bouw van het stadion) een factuur van 23.750 euro uit 2005 terug. Voor dat laatste gaat het om een doorrekening van de globale kosten van de MIPIM-beurs, waarvan Termont aanneemt dat ook de vlucht inbegrepen is. Voor de vlucht uit Londen vond hij geen facturen aan de stad of de projectmaatschappij CVBA Artevelde terug. "Eind juni, na een eerste overzicht te hebben opgemaakt van mijn contacten met de Optimagroep en Jeroen Piqueur, was ik in de vaste overtuiging dat ik mogelijk onvoorzichtig was geweest, gezien ik, in eerste instantie, geen factuur had van de twee professionele vluchten naar MIPIM met een gecharterd vliegtuig van de Optimagroep."
    
Termont benadrukte dat de twee vluchten zich situeerden in het kader van het PPS-dossier voor het Arteveldestadion, dat zoals gekend uiteindelijk niet door Optima werd gefinancierd. Hij benadrukte dat er geen sprake is dat het vliegtuig (deels) van Piqueur was. Hij herhaalde dat later nog eens, eraan toevoegend dat hij ook nooit op een boot van Piqueur of Optima was.

"De tijden zijn veranderd", stelde de burgemeester. "Met wat ik nu weet zou ik in 2006 aan de fractieleiders op voorhand gevraagd hebben of het oké was dat ik met Piqueur meevloog naar Cannes. (..) Dat is volgens mij de fout: dat ik die facturen niet had laten controleren. Maar het is niet omdat er geen facturen gekomen zijn, dat er andere gunsten verleend zijn aan meneer Piqueur en aan de groep. Piqueur was geen goede vriend, wel een goede kennis, waar ik ook veel ruzie mee heb gemaakt."

Essentie

Voorts verklaarde Termont dat hij niets te maken heeft met de oprichting van Optima Bank. Hij somde ook al zijn mandaten op en daaruit bleek dat het merendeel geen rekeningen had bij Optima, behalve de Vlaamse Energieholding (voor 1,73 procent van haar kapitaal) en een ander orgaan had kortstondig een rekening omdat die van Ethias werd overgenomen.
    
Ook herhaalde Termont dat hij persoonlijk geen enkele financiële relatie heeft met Optima Groep of Optima Bank, dat de contacten met Optima en Piqueur zich voornamelijk situeerden binnen het dossier van het Arteveldestadion.
    
Termont kwam ook nog eens terug op de mediaberichten, waarin hij eerst liet uitschijnen dat hij Piqueur niet kende, maar dat later moest bijsturen. "Ik heb nooit of nergens gezegd dat ik Jeroen Piqueur niet ken", aldus Termont. "Waarom zou ik zeggen dat ik hem niet ken? Iedereen weet toch dat we jaren lang hebben genegotieerd om een nieuw voetbalstadion te bouwen." Eerder klonk het: "Of ik al dan niet goed gecommuniceerd heb, laat ik in het midden en is ook niet de essentie van de zaak." "Uit de werkzaamheden van uw commissie zal het wel vlug duidelijk zijn dat ik en onze stad helemaal niets te maken hebben met de Optimabank, laat staan met het faillissement van de bank." Aanwezigheden op het huwelijk van Piqueur en diens zoon, en ook een begrafenis van Piqueurs eerste vrouw, ziet Termont als logisch, omwille van de intense samenwerking voor de financiering van het stadion.

Onvriendelijk    
De Gentse burgemeester zei ook niet altijd vriendelijk geweest te zijn aan het adres van Optima, en steeds "onvoorwaardelijk in het belang van Gent en de Gentenaars diende". Termont herinnerde dat hij het was die indertijd de stekker eruit trok, toen Optima de financiering niet rond kreeg. Zoals bekend bracht Termont nadien Ghelamco aan als private financier aan voor de bouw van stadion.

Na de bouw van het stadion beperkten de contacten tussen Optima en Termont zicht tot twee dossiers, voor de ontwikkeling van een nieuwe stadswijk (Van Oost) en de verbouwing van de Optima-hoofdzetel in de Keizer Karelstraat.

De volgende zitting van de Optimacommissie vindt plaats op 5 september.

Meer over


Meld een bug