Ter Beke raamt impact listeriabesmetting op 10 procent van brutowinst dit jaar, aandeel keldert

BELGA
De Belgische vleeswarenproducent Ter Beke verlaagt zijn winstvooruitzichten voor dit jaar na de listeriabesmetting bij zijn Nederlandse dochter Offerman. Dat heeft het bedrijf gemeld. De handel in het aandeel van de vleeswarenproducent is om 09.30 uur hervat op de beurs van Brussel. Na een kwartier kelderde het met 15 procent.

De totale impact van de terugroepactie en de tijdelijke stopzetting van activiteiten bij Offerman in het Nederlandse Aalsmeer op de onderliggende brutowinst (ebitda) van de groep voor 2019 kan ongeveer 10 procent bedragen, klinkt het. Eerder ging Ter Beke voor dit jaar nog uit van een brutowinst die die van vorig jaar zou overtreffen. Deze prognose is naar beneden herzien.

"Wij begrijpen de media-aandacht rond de melding van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het Nederlands Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, als zou bij ziektegevallen in Nederland, waaronder drie overlijdens en een miskraam, dezelfde listeria-stam zijn aangetroffen als in de Offerman locatie in Aalsmeer", luidt het in een persmededeling.

"Wij zijn zelf, als familiaal beursgenoteerd bedrijf, ten zeerste geschrokken door deze melding. Over de bewering als zou dit duiden op een causaal verband tussen beide, hebben wij op dit ogenblik geen verdere informatie. Offerman staat in contact met de relevante autoriteiten en wij verlenen onze medewerking aan alle verder onderzoek.” Het bedrijf zegt zijn inspanningen op gebied van voedselveiligheid nog verder te zullen opvoeren.

De handel in het aandeel van Ter Beke werd vrijdag geschorst nadat de listeriabesmetting bij de Nederlandse dochter Offerman bekendgemaakt werd. Vanochtend is de handel in het aandeel hervat. Het noteerde omstreeks 09.45 uur ongeveer 96 euro, een verlies van zowat 15 procent. Een week eerder noteerde het aandeel nog rond de 125 euro. 

Het Belgische Voedselagentschap (FAVV) laat intussen weten dat er nog meer terugroepacties kunnen volgen. "Als we daarover meer informatie krijgen vanuit Nederland, dan zullen we daarover communiceren", zegt een FAVV-woordvoerster. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Georges Vande Velde

    Het is nog altijd niet doorgedrongen bij de massaconsument ; koop nooit een voedingsproduckt die door een fabrieksbewerking op de markt gebracht wordt, het zit vol vergif !!!