Telenet wordt enige eigenaar van Vier en Woestijnvis

BELGA
Telenet neemt De Vijver Media volledig over. De andere aandeelhouders Mediahuis en Waterman & Waterman (Wouter Vandenhaute en Erik Watté) verkopen hun belang van respectievelijk 30 en 20 procent in De Vijver. Hiermee wordt Telenet de enige aandeelhouder van de commerciële zenders Vier, Vijf en Zes en van productiehuis Woestijnvis. Financiële details worden niet meegedeeld.

Het was al langer bekend dat Telenet aasde op een groter belang in De Vijver Media. Vorige maand bevestigde Telenet-topman John Porter dat hij constructieve gesprekken voerde met de andere aandeelhouders. Nu is er dus een akkoord, al moeten de mededingingsautoriteiten wel nog hun goedkeuring geven. Wouter Vandenhaute blijft aan als voorzitter van De Vijver Media.

"Door alleen eigenaar te worden van drie zenders en een productiehuis zal Telenet nog meer en sneller kunnen inspelen op vernieuwingen op gebied van kijkervaring of reclame", luidt het. "Het kijkgedrag van de consument verandert en zenders moeten opboksen tegen mondiale contentaanbieders als Netflix of Amazon. Deze investeren massaal in nieuwe series en films en in technologieplatforms om deze beschikbaar te maken, en leggen de lat erg hoog. Daarnaast zien lineaire televisiezenders een verschuiving van tv-advertising naar online advertising waar wereldspelers als Google en Facebook de dienst uitmaken."

Meer programma's op verschillende manieren aanbieden

Door de volledige controle over De Vijver te verwerven, krijgt Telenet deze hele keten in handen. Nu al lanceert het bedrijf prestigieuze reeksen zoals 'Chaussée d'amour' of 'De Dag' eerst op zijn eigen decoder in Play of Play More, alvorens ze op de reguliere kanalen los te laten. In de toekomst zouden zulke reeksen geïntegreerd kunnen worden in een digitaal luik met een bijhorende advertentiestrategie. Telenet bevestigt met De Vijver Media te willen werken aan nieuwe manieren om meer programma's op meer verschillende manieren aan eindgebruikers aan te bieden en daarmee een belangrijke partner van adverteerders te blijven.

Het bedrijf beklemtoont ook dat de overname niet zal leiden tot een verandering in de overeenkomsten met andere televisiezenders. Wouter Vandenhaute beklemtoont op zijn beurt dat de volledige overname van De Vijver Media door Telenet de beste garantie is voor een succesvolle toekomst. "Telenet beschikt over de middelen en de knowhow om SBS en Woestijnvis in dit wijzigende landschap te gidsen. Voor mij persoonlijk is het een dubbel gevoel om als aandeelhouder de droom waar we begin 1997 mee gestart zijn, los te moeten laten. Het is een afscheid, maar geen vaarwel, want ik wil me ook in het nieuwe verhaal blijven inzetten." 
46 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Naomi Beal

  Twee goedkope alternatieven als Telenet zijn prijzen doet verhogen, Netflix, Amazon en schotelantenne( veel zenders) Voila en pak goedkoper. Monopolie zal er zeker van komen dat is in het buitenland ook zo. Onafhankelijke controle wordt daar ook omgekocht dus ik hoop dat Telenet het laat zoals het is, maar ik betwijfel het.

 • Joske Vermeulen

  Al lang overgeschakeld naar Proximus. Netflix op men decoder en geen gezever meer

 • Yves Vandeneynde

  Ik hoop, maar vrees er voor, dat Telenet niet weer de prijzen zal laten stijgen. Dat is hun strategie: onder het voorwendsel van meer en betere kwaliteit hun prijzen weer laten stijgen. Wij vragen niet dat Telenet iedereen opkoopt om dan de trouwe klant weer wat meer te laten betalen. Als ze het nu weer doen, ga ik bij hen weg en kijk alleen nog TV via internet!!

 • Yvan Lissens

  Ik kijk geen traditionele tv meer. Netflix en de rest van het Internet met adblock + . Die reclame-idioten kunnen me gestolen worden.

 • Jan Halsberghe

  Omwille van de commercie staat België zware concentraties toe in het Vlaamse landschap. (Mobiele)telefonie, kabel, televisie allemaal in 1 hand. Schande!