Telenet dient klacht in tegen geplande joint venture tussen Proximus en Orange

Telenet: “Joint venture zou marktverstorend zijn”

Belga/ Reuters
Telenet heeft bij de mededingingsautoriteit een klacht ingediend tegen de samenwerking die de concurrenten Orange en Proximus willen opzetten om hun mobiele toegangsnetwerken te delen. De joint venture zou “marktverstorend” zijn, aldus Telenet. Het telecombedrijf vindt ook de timing van de samenwerking problematisch, “in het licht van de nakende veiling van spectrum”. Telenet wenste aanvankelijk niet te reageren, maar heeft de klacht intussen bevestigd.

Telenet had eind september al laten uitschijnen dat het waarschijnlijk niet zou toetreden tot de geplande joint venture. De besprekingen daarover werden ook effectief stopgezet, aldus Orange en Proximus in een persbericht.

Intussen is het bedrijf nog een stap verder gegaan, zo bevestigt het. “Omdat onze bezorgdheden en bezwaren blijven bestaan, heeft Telenet een klacht ingediend bij de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) over ernstige mededingingsrechtelijke problemen die de joint venture (...) rond netwerksharing inhoudt”, luidt het. Telenet vraagt de autoriteit ook om voorlopige maatregelen te nemen, in afwachting van een besluit over de grond van de zaak.

Proximus en Orange zeggen te zullen meewerken aan de procedure. Ze verwachten eind dit jaar of begin volgend jaar een uitspraak over de voorlopige maatregelen. De twee telecomoperatoren maakten op 11 juli bekend dat ze een samenwerking willen aangaan om hun mobiele toegangsnetwerken te delen. Die moet beide bedrijven onder meer in staat stellen om een betere dekking aan te bieden en in de toekomst 5G sneller en breder uit te rollen.

De onderhandelingen over de samenwerking tussen Orange en Proximus worden intussen voortgezet. "We vertrouwen erop dat de geplande overeenkomst voor het delen van mobiele netwerken positieve effecten zal hebben voor de Belgische mobielecommunicatiemarkt", klinkt het. 

Volgens Telenet zijn haar concurrenten niet bereid om aan de bezwaren tegemoet te komen. Daarom maakte Telenet een einde aan de gesprekken over een eventuele toetreding tot de samenwerking.

Bij Telenet wordt nog toegevoegd dat door de druk op de mobiele inkomsten alle mobiele operatoren manieren bekijken om de uitbouw en het ouderhoud van het nieuwe 5G-netwerk te bekostigen. “Telenet staat open voor gesprekken met andere operatoren binnen de perken van wat wettelijk kan”, stelt Telenet nog.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • james vroman

    amerikaans bedrijf wil niet dat 2 Belgische bedrijven samenwerken ..

  • Rayan El Arami

    Orange maakt toch gebruik van het kabelnetwerk van Telenet niet? Ik denk dat daar het schoentje knelt. Telenet wil gewoon niet dat Proximus -en zeker niet nu ze net hun kabelnet een flinke upgrade gegeven hebben- dat Proximus gebruik kan maken van die kabel.