Tekort van 7,7 miljard in de begroting: “Volgende regering staat voor serieuze saneringsoperatie”

Kris Peeters.
BELGA Kris Peeters.
Het begrotingstekort zal dit jaar oplopen tot 1,7 procent van het bbp, ofwel 7,7 miljard euro. Dat heeft De Tijd berekend op basis van cijfers van het Planbureau. CD&V-vicepremier Kris Peeters bevestigt dat de begroting een pijnpunt is. “Mocht de regering niet in lopende zaken zitten, dan had ze het budget nog wat kunnen bijsturen”, aldus de minister.

Het was al langer duidelijk dat het begrotingstekort in 2019 opnieuw stevig zou oplopen. Eerdere ramingen gingen al uit van een tekort van meer dan 7 miljard euro. Vorig jaar werd nog afgesloten met een tekort van 0,8 procent. 

De regering had toen de boetes opgetrokken voor bedrijven en zelfstandigen die te weinig of geen voorafbetalingen doen. Daardoor werden massaal sneller belastingen betaald. Maar dat eenmalige effect valt dit jaar weg. Ook de groeiverwachtingen liggen lager dan geraamd.

“We hadden nog iets kunnen rechttrekken”
In De Ochtend op Radio 1 bevestigde Peeters dat de volgende regering opnieuw voor een serieuze saneringsoperatie staat. Volgens hem had de regering nog een volwaardige begrotingscontrole kunnen houden indien ze niet in lopende zaken zat. "We hadden als regering met volle bevoegdheden nog iets kunnen rechttrekken, maar niet de volledige 7,7 miljard euro", geeft Peeters aan.

Hij ontkent dat de regering geen begrotingsinspanningen heeft geleverd. “Bij het begin van de legislatuur bedroeg het tekort nog 3,1 procent van het bbp”, luidt het. De Zweedse coalitie had bij haar aantreden een begrotingsevenwicht vooropgesteld. "We hebben een evenwicht tussen het economische en het sociale gezocht, bijvoorbeeld door de tax shift niet alleen de bedrijven ten goede te laten komen”, geeft Peeters als reden voor die mislukking aan.
188 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Van Beeck

  Nog meer voordelen geven aan bedrijven en rijken!

 • Guy Van Becelaere

  Peeters jij alleen samen met uw partij bent verantwoordelijk voor het tekort in de begroting want jij hebt oppositie gevoerd binnen deze regering en elke besparings maat regel geblokkeerd en nu staan janken dat de regering in lopende zaken is wel heel hypocriet, zie naar Nederland daar is het gelukt zonder vak bond bemoeienissen met een geweldig resultaat

 • Guido Ickx

  Schaf alle overbodige regeringen af en geen ontslagvergoedingen meer voor politici.. Volledige migratiestop en voer een beleid in zoals Nieuw Zeeland, Zwitserland of Canada. En maar één regering voor Belgie

 • Ibrahim Bram

  Erwin zo is het gemakkelijk de schuld schuiven naar migranten.de probleem is de ministers zijn allemaal hebzucht

 • robert dumortier

  Meneer peters dat zal waarschijnlijk u zorg niet meer zijn daar u nu naar het Europees parlement vertrekt zonder hoofdletter daar kan je uitbollen voor u met pensioen gaat, het was toch daar dat u naar uitkeek eerst een flop dat u niet kon gaan dan een flop voor het ministerschap dan een grootte buis voor het burgermeesterschap in Antwerpen en het zal toch wel eens lukken zeker voor Europees dan zijn de zorgen voorbij!