Taxshift zorgt volgens economen in vier jaar tijd voor 65.000 tot 92.000 jobs

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt tijdens een debat over de taxshift in 2015.
Photo News Minister van Financiën Johan Van Overtveldt tijdens een debat over de taxshift in 2015.
De Leuvense economen ramen het effect van de taxshift voor de periode 2016-2020, afhankelijk van het gehanteerde scenario, op 65.000 tot 92.000 bijkomende jobs. Indien de federale regering in de toekomst nog een bijkomende verhoging zou doorvoeren van de indirecte belastingen om het financieringstekort te dichten, voorspellen ze echter dat het aantal bijkomende jobs zal beperkt blijven tot 43.800.

Bart Capéau, André Decoster, Sebastiaan Maes en Toon Vanheukelom, gingen in 'Betaalt de taxshift zichzelf terug? ' in de reeks Leuvense Economische Standpunten dieper in op de taxshift die in de zomer van 2015 werd beslist. Die taxshift beoogt een verschuiving van de lasten op arbeid naar andere financieringsbronnen zoals belastingen op consumptie of op inkomen uit vermogen. Zo werden bijvoorbeeld de werkgeversbijdragen voor de sociale zekerheid verlaagd van 33 naar 25 procent. Ook de personenbelasting werd via enkele ingrepen verlaagd. Daarnaast werden enkele indirecte belastingen verhoogd zoals de btw op elektriciteit van 6 naar 21 procent en werd de bevrijdende roerende voorheffing op inkomsten uit vermogen verhoogd van 25 naar 27 procent. 

Terugverdieneffect

In het scenario dat het dichtst aanleunt bij de feitelijk doorgevoerde taxshift, wordt de totale kost voor het overheidsbudget van deze ingrepen geraamd op 8,9 miljard euro. De inkomsten uit de personenbelasting vallen dan 6,2 miljard lager uit, de werkgeversbijdragen 3,6 miljard. Het terugverdieneffect als gevolg van de gecreëerde tewerkstelling (65.200 nieuwe jobs in dit scenario) wordt geschat op 394 miljoen euro. "Het populaire idee dat de initiële factuur van 6,2 miljard euro in de personenbelasting zichzelf financiert door terugverdieneffecten, kan ook nu weer niet hard gemaakt worden", aldus de economen.

Laagste inkomens

Omdat de taxshift geen budgetneutrale maatregel is, maar een belastingverlaging, levert dit de gezinnen gemiddeld iets minder dan 100 euro per maand op. Het zijn echter vooral de werkenden die profiteren. "Door de bijkomende indirecte belasting is de hele operatie zelfs negatief voor de armste 20 procent van de bevolking. In de 10 procent van de bevolking met het laagste inkomen is er sprake van een verlies van het reëel beschikbaar inkomen van 3,7 procent", aldus de economen.
32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Lehaen

  Krijg zo stilaan een beetje de krampen van al die uitspraken door economisten en zogenaamde experts . Raar of zelden komt er iets van uit !!

 • ETIENNE BOECKX

  Jobs, jobs jobs de laatste 20 jaar heeft elke regering gemiddeld 200.000 jobs beloofd dus aan 5 regeringsronden zijn er 1000.000 jobs bijgekomen ! Hoeveel zijn er in die 20 jaar verdwenen ? Want het aantal werklozen over die 20 jaar is maar met 100.000 gedaald ! De begrotingen zijn ook elk jaar met 3 miljard euro in deffisiet ! Wie wil men hier iets wijsmaken !

 • Gino Verstraete

  Ze hebben genoeg gestolen voor de taks op diesel nu klappen ze van loonsverhoging anozelaars

 • Tom Faes

  Al die bijkomende jobs ,dus voor die mensen geen werkloosheidsuitkering en zij betalen belastingen alsook de werkgever.En nog altijd een begrotingstekort Van overtveldt ? Helaba man waar is dan ons geld naartoe ?

 • Johan Emmers

  Allez, de zoveelste goednieuwsshow. Maar niemand die er iets van voelt: de (verdoken) belastingen blijven waanzinnig hoog, er komen er nog alle dagen bij, de staatsschuld wordt niet kleiner in tegenstelling tot de problemen met migranten die steeds groter worden, en zo kan ik nog even doorgaan.