Tax Liberation Day: Belgen eens te meer laatste in de rij

Thinkstock
De Belgen zijn al voor het vijfde jaar op rij de laatste EU-burgers die hun 'Tax Liberation Day' of fiscale bevrijdingsdag vieren. In België is 6 augustus de dag dat een werknemer niet langer belastingen betaalt en dus voor eigen rekening begint te werken, terwijl dat in Cyprus al op 31 maart het geval was. Dat blijkt uit een studie van het Institut économique Molinari (IEM) en auditbureau EY, gebaseerd op loongegevens van doorsnee werknemers van de OESO en nationale statistieken.

België heft opnieuw de hoogste lasten op arbeid; een werkgever betaalt in België voor een doorsnee werknemer 2,30 euro, waarvan na belastingen 1 euro netto overblijft (btw op het nettoloon niet inbegrepen). Het "reële belastingtarief" (inclusief btw) van een Belgische werknemer bedraagt nu 59,5 procent, terwijl het EU-gemiddelde 45,2 pct is.

"De uiterst productieve werknemers van België zijn opnieuw de duurste van Europa. Wat hun nettoloon betreft, staan ze echter op de achtste plaats. Als werkgevers België verlaten, dan doen ze dan niet omdat de arbeidskrachten te duur zijn maar omdat de belastingen en sociale bijdragen de hoogste zijn van Europa", stelt coauteur van de studie James Rogers (IEM).

Volgens de onderzoekers zouden we door de taxshift en het tegenvallende debat over de hervormingen in Frankrijk volgend jaar niet meer op de laatste plaats eindigen. "Door de sociale bijdragen van werkgevers van 33 naar 25 procent te verlagen, zou de Zweedse coalitie de gele trui wel eens aan Frankrijk kunnen overdragen. Maar zelfs met een vermindering van de inkomstenbelasting, waarbij het 100 euro van de koopkracht aan werknemers teruggeeft, zal België waarschijnlijk nog altijd op het podium eindigen", zegt Rogers. Volgens schattingen vindt onze Tax Liberation Day volgend jaar namelijk plaats op 18 juli, vóór Oostenrijk (25 juli) en Frankrijk (29 juli).