Takeda wil fabriek in Brussel sluiten: 109 banen bedreigd

REUTERS
Takeda, dat geneesmiddelen ontwikkelt en produceert, wil zijn fabriek in Molenbeek sluiten. Dit maakte het bedrijf vandaag bekend. Hierdoor zijn 109 arbeidsplaatsen bedreigd. De commerciële organisatie in ons land, waar 150 mensen werken, wordt niet getroffen door de beslissing.

"Deze intentie tot sluiting kadert in de inspanningen die de groep doet om zijn wereldwijde productienetwerk te optimaliseren", luidt het in een persbericht van de Japanse onderneming. "De beslissing is gebaseerd op een grondige en diepgaande evaluatie van alle mogelijke opties." Takeda verwijst naar het feit dat de ontwikkelingsmogelijkheden erg beperkt zijn in Brussel, terwijl er toch aanzienlijke investeringen nodig zijn om te voldoen aan de reglementaire EU-vereisten. Daarnaast beschikken de andere productievestigingen van Takeda in Europa nog over voldoende capaciteit om de Belgische productie over te nemen.

Wet-Renault
"Takeda is er zich ten volle bewust van dat deze aankondiging hard aankomt bij de werknemers. De onderneming benadrukt dat deze aankondiging op geen enkele manier gerelateerd is aan het engagement en de prestaties van de werknemers", luidt het nog. Er is een informatie- en overlegprocedure in het kader van de Wet-Renault opgestart met de vakbonden.

Takeda heeft in september 2011 het farmaceutische bedrijf Nycomed overgenomen, dat op zijn beurt het resultaat was van de fusie van Christiaens nv en Sanders Probel.