Supermarktgroep Mestdagh schrapt 450 jobs: personeel legt werk neer

Directie: "Omzet daalt al zes jaar"

Photo News
In een aantal winkels van de groep Mestdagh hebben werknemers het werk neergelegd, na de aankondiging dat er tot 450 banen op de helling staan. Volgens de Franstalige christelijke bediendebond CNE ging het rond 13.30 uur om 23 winkels. Mogelijk volgen er nog meer. De directie moet haar verantwoordelijkheid nemen en alles in het werk stellen om het aantal ontslagen te beperken, reageert premier Charles Michel op de plannen voor de herstructurering.

Mestdagh is de grootste franchisenemer van Carrefour in Franstalig België. De groep baat volgens de website 83 Carrefour Market-supermarkten uit, waarvan twee in Vlaanderen (Tienen, Aarschot) en enkele in Brussel. De directie bevestigde vanochtend dat er tot 450 jobs op de tocht staan bij de groep. Dat is bijna een vijfde van het personeel. 

Volgens het bestuur stellen de resultaten teleur. De omzet daalt al zes jaar, met gemiddeld 2 procent. Vorig jaar ging de omzet er zelfs met 5,3 procent op achteruit. In die zes jaar werd er ook telkens verlies geleden. Mestdagh verliest marktaandeel door de concurrentie van ketens als Aldi en Lidl en door de opkomst van e-commerce.

De personeelskosten (16,3 procent van de omzet) liggen ook hoger dan bij andere winkels, waardoor er niet genoeg geld overblijft voor de nodige investeringen. Als er nu niet wordt ingegrepen, "stelt Mestdagh zich bloot aan ernstige moeilijkheden die zijn voortbestaan op middellange termijn zouden kunnen bedreigen", klinkt het in een persbericht.

Brugpensioen en vrijwillig vertrek

De directie hoopt het tij te keren door een combinatie van meer verkopen (door te investeren) en kosten besparen. Ze wil tegen 2020 21,2 miljoen euro extra investeren in de winkels, meer bepaald in afdelingen als slagerij/traiteur, verse producten, groenten en fruit, en bakkerij. Ze overweegt ook de winkels op zondag te openen en wil werk maken van afhaaldiensten en thuisbezorging.

Het jobverlies wil de directie zoveel mogelijk opvangen via brugpensioen en vrijwillig vertrek. Volgens de plannen zouden er geen winkels worden gesloten en het model in eigen beheer zou behouden blijven. Het personeel zou wel polyvalenter moeten worden.

"De situatie in de distributiesector is momenteel moeilijk als gevolg van de concurrentiedruk en de nieuwe consumptiegewoonten van de klanten. Bij Mestdagh willen we er alles aan doen om weer winstgevend te worden en zo onze winkels en ons model in eigen beheer te vrijwaren", zegt CEO Guillaume Beuscart.

Hoe ga je winkels laten werken met minder volk en tegelijkertijd een extra openingsdag?

Vakbondsman Danny Dubois (CNE)

"Tragedie"

De vakbonden reageren met verstomming op de intentie tot herstructurering. "Een tragedie", zegt de christelijke vakbondsman Danny Dubois (CNE). De bonden preciseren dat de aankondiging van de directie betrekking heeft op de 52 winkels in eigen beheer van Mestdagh, die samen goed zijn voor 2.459 jobs. De overige winkels worden uitgebaat door zelfstandigen.

Volgens Myriam Delmée van de socialistische bediendebond SETCa zullen de winkels het met een kwart tot een derde minder personeel moeten doen. Bovendien wil de directie de winkels op zondag openen. "Hoe ga je winkels laten werken met minder volk en tegelijkertijd een extra openingsdag?", vraagt Dubois zich af. Volgens hem zal het personeel dat "nooit volhouden".

Delmée sluit niet uit dat de directie een beetje marge heeft genomen voor tijdens de onderhandelingen. "Maar zelfs indien ze nog kleiner zouden worden, blijven de aangekondigde maatregelen heel zwaar", zegt ze. Als reactie op de herstructureringsplannen hebben werknemers in 23 winkels in Walonië het werk neergelegd. 

Begeleiding

Premier Charles Michel (MR) en minister van Economie Kris Peeters (CD&V) "betuigen hun volledige steun aan de werknemers en hun gezinnen in deze periode van onzekerheid over hun job", klinkt het in het persbericht. Beide ministers benadrukken dat de werkgever zijn verantwoordelijkheid moet nemen rond de begeleiding van de ontslagen werknemers, en alles in het werk moet stellen om het jobverlies te beperken.

Renault-procedure zo snel mogelijk opstarten

Minister van Economie Kris Peeters (CD&V)

De regering heeft zich ertoe verbonden de situatie zo nauwgezet mogelijk te volgen en alle betrokken werknemers te steunen. "Ze zal samen met de gewesten alle juridische en andere pistes bestuderen om hen in deze zeer moeilijke tijden de best mogelijke begeleiding te bieden", klinkt het.

Minister Peeters vraagt om de Renault-procedure binnen de onderneming zo snel mogelijk op te starten. "Bij een dergelijke herstructurering is de beginfase van cruciaal belang. De ervaring leert dat in veel gevallen overleg met de vakbonden het mogelijk maakt om alternatieven te vinden en banen te redden", aldus Peeters. Hij zal erop toezien dat er een grondige analyse van de alternatieven voor naakte ontslagen komt.

Photo News9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jef Deckers

  Kracht van verandering zekers op alle gebied !!!

 • Eddy DESMET

  Er is duidelijk een groot probleem qua personeelsbeleid bij de supermarkten van Mestdagh : gebrek aan talenkennis, te jong (onderbetaald ?) en qua inrichting van de winkels. Bovendien groeiden de supermarkten gedurende de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond : er is dus een overaanbod !

 • Erik De Muynck

  De echte schuldigen van al die miserie zijn de struikrovers in Brussel.

 • kurt Degryse

  Er zijn gewoon te veel winkels bijgekomen de laatste jaren. Andere winkels worden daar de dupe van als ze niet evolueren. Dan moet je als zaak knopen doorhakken of het faillissement volgt. Maar in de retail sector zullen nog veel jobs sneuvelen de komende jaren.

 • rik lagrou

  zulke supermarkten zullen heruitvinden want als je x% duurder moet iets extra bieden bv samen met mensen hun winkelwaar leveren anders op lange termijn al personeel houden denk niet