Suez houdt Bel20 in de rode cijfers

Ondanks een zwaar openingsverlies van zwaargewicht Suez, kon de Bel20 zijn dagverlies beperken. Beter dan verwachte omzetcijfers van de Amerikaanse computerreus IBM en een hogere opening op Wall Street, haalden de overige Europese beurzen uit de rode cijfers. Galapagos en Metris waren de positieve uitschieters op de brede markt.

0,24 procent lager
De Bel20 sloot uiteindelijk 0,24 procent lager op 4.013,34 punten. De zwakke prestatie van zwaargewicht Suez tijdens de vroege handelsuren deed de Bel20 voor het eerst sinds 28 november onder de grens van 4.000 punten zakken. In de korf gingen 10 aandelen hoger en 9 lager.

Nyrstar in Bel20
Nabeurs raakte bekend dat Nyrstar op 3 maart (nabeurs) de Bel20 vervoegt. Van dan af zal de indexkorf terug uit 20 aandelen bestaan.
Suez
Het nutsconcern Suez ging bij opening tot 5 procent lager om te eindigen op 45,85 euro, een verlies van 1,4 procent. De kleine daling van de Bel20 kon volledig op het conto van Suez geschreven worden.
Credit Agricole
De Franse bankgroep Credit Agricole kondigde aan haar belang van 2,07 procent in Suez van de hand te doen. Het aandelenpakket is ongeveer 1,25 miljard euro waard. De verkoop zal gebeuren middels een plaatsing bij institutionele investeerders bij een prijsvork van 43,75 à 45 euro per stuk. Dat is dus met een duidelijke korting tegenover de beurskoers van vrijdagavond (46,29 euro).

Omega Pharma
Bij de grootste stijgers in de index behoorde farmabedrijf Omega Pharma (+2,8% tot 44,17 euro). Het aandeel was sinds het jaareinde met 10 procent gedaald en beleggers vinden het tijd om Omega Pharma opnieuw aan de portefeuille toe te voegen. Arseus, de voormalige b2b-dochter van Omega en sinds oktober apart genoteerd op de beurs, publiceert morgen voorbeurs omzetcijfers over 2007. Analisten zijn optimistisch en verwachten dat de groep de eigen omzetdoelstelling van 300 miljoen euro kan overtreffen. Arseus sloot stabiel op 9,3 euro.

Financials
Op Dexia na konden de financials eveneens met winst sluiten. De Belgisch-Franse bank had last van winstnemingen en moest 1,5 procent terug tot 18,17 euro. Het aandeel won vorige week fors door speculatie over een mogelijke overname van de Amerikaanse dochter FSA door de holding Berkshire Hathaway van miljardair Warren Buffett. Fortis won 0,5 procent tot 17,32 euro en KBC sloot eveneens 0,5 procent hoger op 94,05 euro. Volgens een Bulgaarse krant staat KBC dicht bij de overname van Elana Trading, een Bulgaarse broker.

InBev
Bierbrouwer InBev (+0,8% tot 55,22 euro) won ondanks een adviesverlaging van Dresdner Kleinwort. Anheuser-Busch zou volgens mediaberichten mogelijk Scottish & Newcastle (S&N) helpen om de Russische joint venture Baltic Beverages helemaal in handen te krijgen. Als Anheuser-Busch gaat aanleunen bij S&N, verkleint de kans op een toenadering met InBev.

Metris
Op de brede markt voerde Metris de stijgers aan: +12,6% tot 12,1 procent. Het is nog maar de eerste dagwinst voor het aandeel in 2008. Ook Galapagos boerde goed met een winst van 7,8 procent tot 7,44 euro. Het volume was echter beperkt. De dienstendivisie van het biotechnologiebedrijf, Biofocus DPI, heeft het contract met Eli Lilly verlengd tot eind 2008.

Tigenix
Aan de andere kant van de tabel stond sectorgenoot Tigenix. Het aandeel is al een hele poos in dalende lijn. Maandag ging er opnieuw 1,4 procent van het aandeel af tot 4,19 euro. 'Terwijl we zien dat de meeste midcap-aandelen in de Benelux wat worden opgepikt na de zwakke voorbije weken, blijft Tigenix achter. Misschien heeft het te maken met het gebrek aan nieuws', weet Jan Van den Bossche van Petercam.

D'Ieteren
De autodienstengroep D'Ieteren verhoogt haar winstverwachting voor 2007 dankzij goede prestateis in de autodistributie (DIeteren Auto) en de voertuigbeglazing (Belron). Het aandeel steeg 0,9 procent tot 234 euro.

De zinkproducent Nyrstar (-0,6% tot 12,97 euro) heeft met een groep banken een akkoord bereikt over een kredietfaciliteit ten belope van 350 miljoen euro. De kredietlijn moet mede dienen om een overbruggingskrediet terug te betalen dat werd aangegaan bij de oprichting van het bedrijf.

Palmolie
De palmolieprijs ging in Maleisië naar een nieuw record. Sipef profiteerde: +4 procent tot 420 euro, een nieuw record. (belga/eb)