Succes zonnepanelen doet stroomprijs met 20% stijgen

UNKNOWN
Door het enorme succes van de zonnepanelen en de komst van windparken op zee zal de totale stroomfactuur in 2013 stijgen met 20 procent. Daar heeft Eandis op gewezen tijdens de algemene vergadering. De netbeheerder vraagt daarom om een deel van die extra factuur nu al te mogen doorrekenen.

Het succes van de zonnepanelen is veel groter dan ooit verwacht. Niet zozeer de panelen geplaatst door particulieren, maar de grote projecten door bedrijven doen de factuur spectaculair stijgen. In de meerjarentarieven voor de periode 2009-2012 trok Eandis jaarlijks 20 miljoen euro uit voor de betaling van groenestroomcertificaten. Maar dat is onvoldoende gebleken. Over die vier jaar is er een onderbugettering van 300 miljoen euro voor Eandis.
 
Eandis wil dat geld recupereren. Indien dat bij de nieuwe meerjarentarieven 2013-2016 zou gebeuren, betekent dit een stijging van de distributienettarieven met 30 pct. Voor een modaal gezin betekent dit een stijging van 200 naar 260 euro. Worden daar nog eens de extra kosten die hoogspanningsbeheerder Elia heeft als gevolg van de windparken op zee bijgeteld, moeten de distributie- en transporttarieven zelf met 50 pct stijgen. Voor de jaarlijkse factuur van een gemiddeld gezin betekent dit een stijging met 20 pct.
 
'Mattheüseffect'

Om toch die bruuske stijging te vermijden, vraagt Eandis om de stijging met 30 pct van het distributienettarief nu al te mogen doorrekenen. Dat zou een stijging in 2010, 2011 en 2012 met 10 pct betekenen. Eandis knoopt daarover gesprekken aan met de regulatoren en de Vlaamse regering.
 
Het succes van de zonnepanelen dreigt een Mattheüseffect te veroorzaken: wie geld genoeg heeft om ze te plaatsen, profiteert het meest. Wie dat geld niet heeft, moet de kost betalen. Eandis stelt het systeem van groenestroomcertificaten niet in vraag, en wijst op de maatschappelijke opbrengst, maar wil vermijden dat de consument in 2013 voor onaangename verrassingen komt te staan. (belga/dea)