Succes hebben op je sollicitatie? Mannen hebben best geen kinderen, vrouwen twee

Thinkstock
Mannen die een typisch mannelijk beroep hebben, hebben minder kans om uitgenodigd te worden op een sollicitatiegesprek als ze kinderen hebben. Dat blijkt uit een onderzoek van UGent en KU Leuven. Voor vrouwen geldt dan weer dat twee kinderen hebben zorgt voor meer sollicitatiegesprekken dan vrouwen met één of geen kind.

Uit eerder onderzoek blijkt dat vrouwen minder verdienen van zodra ze kinderen hebben. UGent en KU Leuven wilden de oorzaak hiervan achterhalen en stuurden enkele fictieve sollicitaties de deur uit. De reacties gaven enkele totaal onverwachte resultaten weer.

Mannen zonder kinderen

Zo ontvangen mannen die tijdens het solliciteren aangeven dat ze kinderen hebben tot achttien procent minder uitnodigingen voor een gesprek dan mannen zonder kinderen. Een mogelijke verklaring voor deze verrassende bevinding is dat mannen die spontaan vermelden kinderen te hebben, mogelijk worden gezien als minder assertief, competitief, onafhankelijk en dominant. Deze verklaring strookt met het feit dat de ongunstige behandeling van vaders groter blijkt in typisch mannelijke beroepen, waarmee deze kenmerken extra goed matchen.

Vrouwen met twee kinderen

Voor vrouwelijke sollicitanten was het aantal kinderen erg bepalend. Moeders met één kind werden 22 procent minder op sollicitatiegesprekken uitgenodigd dan niet-moeders. Vermoedelijk vrezen de werkgevers dat die vrouwen snel nog een tweede kind zullen willen en door het zwangerschapsverlof niet zullen komen werken. Moeders met twee kinderen hebben net meer kans op een jobgesprek dan niet-moeders.

In totaal werden 960 sollicitaties uitgevoerd op de Vlaamse arbeidsmarkt. Het veldexperiment werd opgezet in het voorjaar van 2016 onder leiding van professor Stijn Baert (UGent). 

Lees ook: sollicitanten slecht behandelen brengt u als werkgever ernstige schade toe
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Verstrepen

  Zegt veel over wat soort die werkgevers zijn.......

 • Emi De graeve

  Wie voor kinderen heeft gekozen moet daar ook alle. Verantwoordelijkheid kunnen en mogen voor nemen. Dag is nu niet het geval. Nu bepaalt overheid ons leven : stop kinderen verplicht in crèches zodat iedereen tot de maximum leeftijd kan werken want dit land heeft nooit genoeg geld.

 • Gerhard VAN NIEUWENHOVE

  Als vrouwen soliciteren ge ruiken ze best hun geheime wapens ! De baas is er niet vies van en de hr managers kent best de smaak van de directeur . Zo gaat dat, meegemaakt .

 • rik lagrou

  dit zijn bazen die geen tijd voor hun kinderen maken werken en kinderen internaat + Huismoeder met" blanke "poetshulp "die dank aan politicus "voor hen bijna gratis 10€ uur werken +aftrekbaar van belasting En hun personeel dumpen bij minste + 45++mag bijna zeker vergeten kinderen of niet

 • John Ulmer

  wat een onzin, die resultaten zijn puur toeval. Misschien eens onderzoeken of de kleur van je haar ook een rol speelt ?

Video