Studio en pretparken helpen Disney aan meer winst

EPA
Het entertainmentconcern Walt Disney heeft zijn winst vorig kwartaal verder zien groeien. Disney profiteerde onder meer van betere resultaten bij de filmstudio, terwijl ook de pretparken meer geld in het laatje brachten. Die goede resultaten compenseerden de zwakke prestaties bij tv-zender ABC. De omzet bleef wel onder de verwachtingen.

De winst van Disney in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar, dat eindigde op 27 juni, kwam uit op 2,5 miljard dollar (zo'n 2,3 miljard euro). Vorig jaar stond er 2,2 miljard dollar onder de streep. De recordwinst lag tevens boven de gemiddelde verwachting van analisten.

De omzet van Disney steeg met 5,1 procent naar 13,1 miljard dollar. Dat was dan weer 100 miljoen minder dan analisten hadden verwacht. De opbrengst van merchandise-producten, waar naast 'Frozen' ook spullen van 'Star Wars' gretig aftrek vonden, nam met 27 procent toe. Bij de filmstudio ging de omzet met 15 procent omhoog, onder meer door blockbuster 'The Avengers: Age of Ultron'. De omzet van de pretparken steeg met 4 procent.

Disney is de afgelopen maanden in trek bij beleggers. Het aandeel steeg dit jaar al bijna 30 procent, waarmee het tot de koplopers op Wall Street behoort.