Studie: "Ongelijkheid daalt, armoede stijgt bij invoering basisinkomen"

Volgens de neoliberale denktank is een algemeen basisinkomen "politiek haalbaar, sociaal wenselijk en financieel duurzaam".
Photonews Volgens de neoliberale denktank is een algemeen basisinkomen "politiek haalbaar, sociaal wenselijk en financieel duurzaam".
Een basisinkomen doet de armoede stijgen, omdat het geld onvoldoende terechtkomt bij wie het nodig heeft. Dat is de conclusies van een onderzoek door de Universiteit Antwerpen naar het invoeren van een basisinkomen in Nederland. Dat schrijft De Standaard vandaag.

Het onderzoek werd voor onze noorderburen uitgevoerd door econoom Ive Marx. Het team van de UAntwerpen simuleerde de introductie van een maandelijks basisinkomen van 700 euro voor alle inwoners tussen 18 en 64 jaar oud (het gegarandeerde minimuminkomen in Nederland). Minderjarigen kregen 165 euro.

Zo'n systeem invoeren blijkt duur: ruim 94 miljard euro. Om dat de bekostigen, moeten heel wat sociale uitkeringen verdwijnen en de belastingen fors stijgen. Door al die maatregelen verliest liefst drie op de vier 18- tot 64-jarigen netto aan het basisinkomen. Dertig procent onder hen verliest zelfs meer dan een tiende van zijn inkomen.

"Knettergek"

De herverdeling door het basisinkomen maakt wel dat de ongelijkheid licht daalt, maar dat gaat niet gepaard met een daling van de armoede. Die stijgt zelfs met 3 procentpunten. "De negatieve uitkomsten zijn erger dan ik had gedacht", zegt Marx. "Het zou bijna knettergek zijn om in Nederland een basisinkomen te introduceren." 

Aangezien ook België een goed uitgebouwde sociale bescherming kent, meent de econoom dat die conclusie ook voor ons land zal opgaan.
35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leo Duym

  Een basisinkomen doet de armoede stijgen, omdat het geld onvoldoende terechtkomt bij wie het nodig heeft. --- Was daar een studie voor nodig? Dat zeg ik en iedereen met gezond verstand al vanaf dat er sprake was over een basisinkomen. Het tegendeel moet gebeuren: steun moet gaan naar wie het nodig heeft.

 • Anne Onsia

  De studie spreekt over belastingdruk. Daar zit het al fout. Het basisinkomen moet netto zijn, maar ook arbeid moet veel goedkoper zonder sociale bijdragen en zonder (of amper) belasting. De financiering moet helemaal anders en dát is nu net de grote moeilijkheid: je moet evolueren richting een omzetbelasting voor bedrijven met weinig aftrekposten. Maar dan jaag je alles en iedereen naar het buitenland.

 • Jan Boden

  Ze hebben hier nu pas door dat het communisme nooit werkt en nooit zal werken.

 • Paul De Mol

  Onzinnige studie die alleen maar moest dienen om een vooropgesteld resultaat te bekomen. Twee reuze fouten: 1. Men gaat er van uit dat er naast het basisinkomen verder geen sociale correctie meer kan zijn om armoedegevallen te verhelpen. 2. Men legt het basisinkomen zo laag dat wie niks meer heeft inderdaad in de armoede zit. Het resultaat met bv. 1500 Euro per maand zou heel wat anders opleveren.

 • Achmed Chokri

  Basisinkomen bestaat al -> OCMW eventueel aangevuld met kindergeld en andere voordelen.