Stroomtaks laat megawinsten van zonnepanelen ongemoeid

ANP
Grote bedrijven zoals Katoen Natie of ING, die met hun investering in zonnepanelen elk jaar miljoenen euro's opstrijken via groenestroomcertificaten, zullen nauwelijks iets voelen van de nieuwe stroomheffing van de Vlaamse regering. Die houdt namelijk enkel rekening met het elektriciteitsverbruik, en niet met de productie, staat vandaag in Het Nieuwsblad en De Standaard.

"Op die manier ontspringen de grote slokoppen de dans", zegt Tom De Meester, de energiespecialist van de PVDA, in de krant. Volgens hem zijn hun zonnepanelenconstructies nochtans de reden waarom de schuldenberg van groenestroomcertificaten zo snel is gegroeid.

Minister van Energie Annemie Turtelboom nuanceert: "De aangroei van zonnepanelen bij de bedrijven gaat de laatste tijd minder snel dan die bij gezinnen. Bovendien vallen de inkomsten van die bedrijven nog steeds onder de federale vennootschapsbelasting."

De Vlaamse energieregulator Vreg houdt geen cijfers bij van hoeveel groenestroomcertificaten afkomstig zijn van bedrijven en hoeveel van particulieren en kmo's. Maar uit een rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (Serv) van vorig jaar blijkt de verhouding fiftyfifty te zijn. In datzelfde rapport staat dat 80 procent van de netto-opkoopkosten van die certificaten betaald wordt door particulieren en kmo's.

De energiefactuur voor gezinnen bestaat nu al voor een derde uit het effectieve stroomverbruik en twee derde uit allerhande heffingen. In de toekomst stijgt dat naar 80 procent heffingen.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels