Strijd tegen graffiti: NMBS verwijderde 116.400m² in 2016

Archiefbeeld: Graffitispuitbus
thinkstock Archiefbeeld: Graffitispuitbus
De NMBS verwijderde in 2016 graffiti over een totale oppervlakte van 116.400 m², dat zijn ongeveer 15 voetbalvelden. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Mobiliteit François Bellot op een schriftelijke vraag van Emmanuel Burton (MR).

De NMBS nam de afgelopen jaren maatregelen om graffiti sneller op te sporen en te verwijderen. Bellot wijst in dit verband op het project 'Rail Eye' inzake de automatische detectie van nieuwe graffiti. Omdat gebleken is dat de anti-graffitifolie op de zijkanten van de treinen de schoonmaak niet goedkoper of efficiënter maakt concentreert de NMBS zich dixit de minister momenteel op het gebruik van een coating voor treinen die het gemakkelijker maakt om de verf te verwijderen.

In haar actieplan tegen graffiti legt de NMBS eerder de nadruk op de schoonmaak van het rollend materiaal dan op de opsporing van overtreders. "Het doel van deze strategie is om de zichtbaarheid van graffiti te verminderen", aldus Bellot. De plannen voor een volledige beveiliging van strategische sporenbundels door fysiek/elektronische maatregelen om daders te betrappen werd opgeschort om budgettaire redenen. "Er worden momenteel tests uitgevoerd met een DISC-toestel (Dynamic Intrusion System Camera). Het gaat om camera's die kunnen verplaatst worden naargelang de risicoanalyses", aldus Bellot.

In 2016 verwijderde de NMBS 24 procent meer graffiti dan in 2014, toen werd 93.700 m² schoongemaakt. In 2015 was dat 105.400 m².