Strijd om gebedspauze escaleert: Cargill ontslaat 190 moslimarbeiders

videostill
In een Amerikaanse fabriek van het agro-industrieel concern Cargill is een bittere strijd losgebarsten om een gebedspauze. 190 moslimarbeiders zijn in staking gegaan omdat ze vonden dat ze niet genoeg konden bidden tijdens hun shift. Het bedrijf heeft hen de laan uitgestuurd.

Wie rookt, kent het probleem: rechtmatig kan men eigenlijk geen aanspraak maken op een rookpauze. Werknemers zijn op de goodwill van de onderneming aangewezen. Maar hoe zit het dan wanneer die korte pauze wordt aangewend om te bidden?

Conflict
In een fabriek in de Amerikaanse staat Colorado is het tot een escalatie gekomen. 190 moslimarbeiders legden het werk neer omdat ze niet zo vaak als gewenst konden bidden. Volgens de lokale krant Denver Post broeide het conflict al langer. In het bedrijf in Fort Morgan waar rundvlees wordt verwerkt, zijn 2.000 mensen aan de slag waaronder 600 Somaliërs die moslim zijn.

Richtlijnen
Sinds 2009 beschikt de onderneming over een gebedsruimte maar er was geen consensus over hoe vaak, met hoeveel arbeiders tegelijk en hoelang men zich daarin kon terugtrekken om te bidden.

Arbeiders beschuldigen Cargill ervan de richtlijnen te hebben aangepast maar de onderneming ontkent dat. Tijdens de middagpauze van dertig minuten en tijdens een bijkomende pauze van vijftien minuten mogen werknemers, die dat willen, bidden, zo klinkt het bij Cargill.

Onderhandelingen tussen de bedrijfsleiding, vakbonden en arbeiders draaiden op niets uit. Kort voor kerstmis bleven 190 moslimmedewerkers weg van het werk. Cargill waarschuwde hen: wie drie dragen ongewettigd afwezig is, wordt ontslagen. Op 23 december was het zover.

Onthutst
De raad voor Amerikaansislamitische relaties, een islamitische burgerrechtenorganisatie, reageert onthutst en spreekt over discriminatie. Woordvoerder Jaylani Hussein sprak met de Denver Post over hoe belangrijk het gebed voor de arbeiders is. "Voor hen is het moeilijker om het gebed over te slaan dan hun job te verliezen", zei hij. "Het is alsof ze dan de zegen van God verliezen."

Productie in gevaar
Een woordvoerder van Cargill verdedigde de beslissing als volgt: "Wij houden zo veel mogelijk rekening met de religieuze wensen van onze werknemers. De regels zijn voor iedereen gelijk. Ze hadden de eis om in grotere groepen te gaan bidden. Maar dat is gewoon onmogelijk voor ons aangezien dan de volledige productie in gevaar komt."