Stopt grootste sigarettenfabrikant ter wereld met produceren van ... sigaretten?

AP
Philip Morris, de grootste sigarettenfabrikant ter wereld, overweegt te stoppen met het produceren van ... sigaretten. Dat heeft André Calantzopoulos, topman van het bedrijf, gezegd aan de BBC. Op termijn zou het bedrijf volledig overschakelen op alternatieve sigaretten.

Philip Morris zet nu al stevig in op zijn rookvrije sigaret IQOS, die tabak verhit zonder te verbranden. Dat alternatief is volgens de fabrikant minder schadelijk dan de klassieke sigaret. Bij de introductie van deze rookvrije sigaret in Groot-Brittannië, zei Calantzopoulos aan de BBC dat "er een tijd komt dat deze alternatieve producten zo zijn ingeburgerd, dat we samen kunnen werken met overheden aan een uitfasering van sigaretten."

Nochtans is Philip Morris op dit moment de grootste sigarettenfabrikant ter wereld, met onder meer de merken Marlboro, L&M en Chesterfield in de portefeuille. Calantzopoulos zelf kijkt alvast uit naar de omschakeling naar de rookvrije sigaret. "Ik hoop dat die tijd snel komt."

Wat is de IQOS?

De IQOS van Philip Morris is een batterij zo groot als een smartphone. De batterij dient om een sigarettenhouder op te laden waarin kleine sigaretten in passen. Door de sigaretten in de houder te steken, kan er gerookt worden. Volgens de producent komt er minder rook vrij, is het minder schadelijk en blijft de rook niet in kleren hangen. De IQOS is nog een alternatief voor de bestaande e-sigaretten die werken met waterdamp.

AFP