Stiptheidsacties Brussels Airport opgeschort tot maandag

Archieffoto.
BELGA Archieffoto.
De stiptheidsacties van de douaniers op Brussels Airport zijn vanmiddag opgeschort, maar zowel ACV als ACOD laten weten dat ze maandag worden hernomen. Eerder doorzochten ze minutieus alle bagage van reizigers die ons land binnenkomen. Nu controleren de douaniers ook reizigers bij vertrek. Intussen groeit de berg aan smokkelwaar. 

De douaniers voerden vandaag voor de derde dag op rij een stiptheidsactie om het personeelstekort aan te klagen bij de diensten die personen en goederen controleren. In de loop van de voormiddag waren de acties nog verscherpt. De douaniers begonnen ook begonnen met controles van vertrekkende passagiers, terwijl ze de vorige dagen alleen de bagage van aankomende reizigers hadden doorzocht. 

Om 12 uur werden de acties voorlopig opgeschort. Volgens de woordvoerster van Brussels Airport was de hinder te vergelijken met die van gisteren. Dat betekent dat de passagiers aan de douane een half uur tijd verloren. 

“Vage beloften”

De stiptheidsacties worden maandag hernomen. Van het overleg met de administrateur-generaal van de douanediensten, Kristiaan Vanderwaeren, dat gepland is voor volgende dinsdag, verwacht vakbondsman Aimé Truyers van ACOD geen concrete resultaten. “Vanderwaeren mag ook maar zover gaan, als minister Van Overtveldt (N-VA) hem laat gaan”, zegt de socialistische vakbondsman, “en de minister doet wel wat vage beloften over nieuwe aanwervingen, maar hij legt ons geen concrete voorstellen voor.”

“We zullen wel naar dat overleg gaan volgende dinsdag, maar ik hoop dan wel dat er daar ook iets inhoudelijks op tafel zal liggen”, besluit Truyers.

Vakbondsman Marc Nijs reageerde eerder vandaag al negatief op het voorstel van minister van Financiën Johan van Overtveldt (N-VA) om op korte termijn meer mensen aan te werven. “Dat zal gebeuren in het kader van de brexit en heeft dus niets te maken met het huidige personeelstekort”, klinkt het. 

35 kilogram smokkelwaar

De douaniers hebben tijdens hun stiptheidsacties van vandaag en afgelopen twee dagen al heel wat “belangrijke vondsten” gedaan, zo meldt de christelijke vakbond ACV Openbare Diensten. De vakbond ziet hierin “een bewijs dat meer personeel echt wel broodnodig is.” Zo werden tot zover 35 kilogram drugs, goud, een koffer vol met valse geneesmiddelen en cosmetica, sigaretten en véél cash geld in beslag genomen. “De berg in beslag genomen smokkelwaar wordt steeds groter”, stelt vakbondssecretaris Marc Nijs van ACV vast. “Extra controles zijn dus allesbehalve een overbodige luxe.”
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Freddy De Vos

  Waarom, dit kan onze staat miljoenen opbrengen. Zet die controle maar verder! Op deze manier is er ook minder kans op zware aanslagen! Dit is het bewijs dat de regering juist meer moet investeren in douaniers!

 • Glen Van Bruyssel

  Een bende losers dat zijn jullie,kijk maar eens naar wat jullie collega's doen in het buitenland,daar heb ik respect voor,werk wat harder en hou jullie wafel,ooit waren Belgen harde werkers,nu zijn het grootste deel overbetaalde luie zakken!!!

 • patrick lagae

  staken en dergelijke stipheidsacties = mensen pesten. Waarom moeten anderen (= zij die niet betrokken zijn) zo'n acties ondergaan. Actie van gisteren: teveel in beslag genomen en u te moe om te werken zeker?

 • Ronny Biesen

  Als je staakt en problemen regel die met je baas maar niet reizigers. Dat heeft niets met us customs te maken. Als je Van Overvelt zoekt neem die dan te grazen. Laat hem 6 uren wachten bij een controle, maar niet ons

 • jan de mosselman

  Iedereen wilt extra controle en veiligheid zolang het maar niet ten koste van hun eigen gaat... beetje Hypocriet neen???? Vergeet niet om door US Customs te komen mag je ook enkele uren wachten. Verschillende van jullie zeggen hier " doe jullie job zoals het hoort" … Nu doen ze hun job zoals het hoort en het is nog niet goed. Groetjes een bezorgde maar oprechte vlaming