Steenkoolcentrale Langerlo dreigt stil te vallen door spontane staking

EPA
Bij de steenkoolcentrale van E.ON in Langerlo (Genk) is vandaag een spontane staking uitgebroken. Dat zegt Jan Van Wijngaerden, secretaris bij de socialistische vakbond Gazelco. Indien de staking escaleert, dreigt de centrale van 500 MW stil te vallen, waarschuwt de vakbond.

De staking is een reactie op het sociaal overleg bij E.ON, dat volgens het personeel niet vordert. De steenkoolcentrale sluit in april 2016. Het personeel wil duidelijkheid over het lot van de 120 werknemers.

E.ON wou de centrale in Langerlo aanvankelijk omvormen tot een biomassacentrale, maar is intussen op zoek gegaan naar een overnemer. Het personeel vreest dat het in 2016 op straat gezet wordt.

Toch heeft E.ON er alle vertrouwen in dat er een overnemer komt. Dat zegt een woordvoerder van E.ON België. De Duitse energiereus heeft de nodige vergunningen voor de omvorming en er is financiële steun toegezegd van Vlaanderen. "Er wordt gepraat met kandidaat-overnemers", aldus de woordvoerder.

Omdat de vakbonden vragende partij waren voor sociaal overleg indien die overnameplannen op niets zouden uitdraaien, zijn sinds de zomer sociale onderhandelingen opgestart. "Maar wij gaan nog steeds uit van plan A, een overname", zegt de woordvoerder.

De centrale is voor onbepaalde tijd stilgelegd. Om zijn leveringsverplichtingen na te komen, koopt het bedrijf daarom voorlopig elektriciteit in.