Steeds meer werknemers officieel ingeschreven in de horeca: “Zwartwerk was schering en inslag, de kentering is ingezet”

Photo News
In de horeca worden steeds meer werknemers officieel ingeschreven. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ). Staatssecretaris voor de Bestrijding van Sociale Fraude Philippe De Backer (Open Vld) meent dat maatregelen die de regering nam hun effect niet hebben gemist. "Zwartwerk was vroeger schering en inslag in de horeca. Dankzij onze maatregelen voor de horeca is dat achter de rug en is de kentering ingezet".

Uit cijfers van de officieel aangegeven loonmassa blijkt dat die op 2 jaar tijd gestegen is met bijna een vijfde: van 2,09 miljard euro in 2015 naar 2,42 miljard euro in 2017. De vaste tewerkstelling steeg op 3 jaar tijd met 9,5% tot 76.411 voltijdse equivalenten. Daarnaast kwamen er 3.339 voltijdse equivalenten met een flexi-job of een gelegenheidscontract bij. 

De Backer ziet verschillende oorzaken: de economie trekt aan, de taxshift maakt het voor ondernemers in de horeca goedkoper om mensen aan te werven, er is het systeem van flexi-jobs, de studentenarbeid werd versoepeld zodat minder studenten in het zwart werken, en er zijn gerichte controles in de sector.

Daarnaast is er nog een RSZ-korting, al wordt die volgens De Backer onvoldoende benut. "Die onderbenutting is te wijten aan de administratieve rompslomp. Ik pleit er dan ook al langer voor om die RSZ-korting automatisch toe te kennen", zegt de staatssecretaris. "De optelsom van alle maatregelen zorgt voor een geleidelijke verwitting van de horeca".
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Freddy De Vos

  Ja, maar die jobs worden niet belast! Schande!

 • Tom Faes

  Ik krijg nog altijd een rekening van een zwarte kassa ( verstopt aan de ingang van de keuken ) en toch duurdere prijzen . Volgens de uitbater is de kans op controle bijzonder klein en hij neemt dus een ( klein ) risico.

 • Karel Valgaern

  en daar mogen dan de belastingbetalers dan de subsidies voor betalen! Dus als je iets gaat drinken betaal je 2x voor de bediening!

 • patrick morel

  Vaststelling, duurder geworden en minder open en vast personeel word vervangen door flexi jobs en studentenwerk.

 • Jan Verstrepen

  Mooi sprookje maar sprookjes bestaan niet in de echter wereld nietwaar.