Steeds meer Nederlanders aan de slag in Vlaanderen

De Nederlandse bank ING is ook in Vlaanderen actief.
EPA De Nederlandse bank ING is ook in Vlaanderen actief.
Jaar na jaar gaan steeds meer Nederlanders aan de slag op de Vlaamse arbeidsmarkt. Dat blijkt donderdag uit cijfers van de VDAB. Ook Gazet van Antwerpen bericht erover.

In 2016 ging het om 10.746 Nederlanders tegenover 7.068 inkomende grensarbeiders in 2010. De meeste Nederlandse inwoners gaan in de provincie Antwerpen aan het werk, gevolgd door Oost-Vlaanderen en dan Limburg.

Er zijn verschillende verklaringen voor de stijging, bijvoorbeeld het verkeer. "De Nederlandse grensarbeiders steken vaak liever de grens over met de wagen, dan in de file te staan naar de grootstad", zegt VDAB-woordvoerster Shaireen Aftab. Ook zijn er meer jobs in de Belgische grensstreek. De vraag naar technische beroepen is er groot, klinkt het. Het gaat bijvoorbeeld om de industrie en logistiek en transport.

Omgekeerd zit het aantal Vlaanderen dat ten noorden van de landsgrens aan de bak komt, al jaren in dalende lijn. Vorig jaar telde de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst er 30.778 tegenover 33.509 in 2010.

Zes op de 10 inwoners uit Vlaanderen die in Nederland gaan werken, hebben de Nederlandse nationaliteit, wat volgens de VDAB dat hoge cijfer voor een stuk verklaart. Vaak gaat het om Nederlanders die naar België verhuisd zijn, maar in Nederland blijven werken.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • wally kennes

    Yep, ik ben zo ene.