Steeds meer horecapersoneel is voor algemeen rookverbod

Steeds meer werknemers uit de horecasector zijn voorstander van een algemeen rookverbod in tavernes, restaurants en cafés. Dat blijkt uit een onderzoek van Dedicated Research in opdracht van de Stichting tegen Kanker.

Zeshonderd werknemers ondervraagd
Het marktonderzoeksbureau ondervroeg 600 werknemers in cafés, tavernes en restaurants. Bij de helft van de ondervraagden was er in de horecazaak een rookverbod van kracht, bij de andere helft niet. Sinds 1 januari van dit jaar geldt een rookverbod in restaurants, in cafés is dat voorlopig niet zo.

Meer voorstanders
In tavernes of restaurants met een rookverbod is 59 procent van de werknemers voorstander om dat verbod in de volledige horecasector door te voeren. In cafés of tavernes, waar wel nog gerookt mag worden, is 34 procent pro. Die percentages zijn aanzienlijk hoger dan de cijfers van een studie, twee jaar geleden uitgevoerd door Ernst & Young. Toen was 16 procent van het restaurantpersoneel en een kleine 5 procent van het cafépersoneel voorstander van een algemeen rookverbod.

Werk maken van algemeen verbod
De Stichting tegen Kanker vraagt aan de oranje-blauwe regeringsonderhandelaars om tegen 31 mei 2008, de werelddag zonder tabak, werk te maken van een volledig rookverbod in de horeca. De organisatie wijst erop dat in tien Europese landen er al een rookvrije horeca is. In drie andere landen wordt het rookverbod binnenkort ingevoerd. (belga/eb)