Steeds meer banken in Duitsland laten klanten betalen voor hun spaargeld

reuters
Steeds meer banken in Duitsland hanteren voor sommige van hun klanten een negatieve rente op hun spaarboekje. Dat blijkt uit een studie van de Duitse krant Süddeutsche Zeitung. 

Dat klanten aan de banken moeten betalen voor het bijhouden van hun spaargeld, is een gevolg van het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB).

Meer dan een honderdtal banken en spaarkassen in Duitsland hebben aangegeven dat de negatieve rentetarieven van de ECB gevolgen hebben voor de zichtrekeningen van een deel van hun klanten. In totaal werden 160 banken bevraagd.


De kleine coöperatieve bank Raiffeisen Gmund had in 2016 al negatieve rentes aangekondigd voor de deposito's van zijn rijkste private klanten. Daarmee sneuvelde een taboe in de Duitse bankwereld. Ondertussen wordt de praktijk in Duitsland al meer toegepast. Het gaat dan voornamelijk om bedrijfsklanten en gefortuneerde private klanten, met meer dan 100.000 euro spaargeld.

In twee derde van de gevallen bedraagt het negatieve rentetarief dat de banken aanrekenen -0,40 procent, of hetzelfde tarief dat de banken moeten betalen wanneer ze geld ter bewaring geven bij de ECB.

Sombere conjunctuur

Verschillende banken hebben ondertussen reeds aangekondigd negatieve rentetarieven in te zullen voeren wanneer de ECB de rente nog verder zou verlagen. Tijdens haar meest recente rentebesluit, vorige week donderdag, gaf de ECB aan verdere renteverlagingen te overwegen, gezien de sombere conjunctuur en de onvoldoende hoge inflatieniveaus.
36 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Leo Peeters -Duym

  Negatieve rente, dat mogen wij ook verwachten, het zal immers geen rush op spaargeld uitlokken: elk jaar wordt je spaargeld 2% minder waard; van massaal geld afhalen in biljetten is er geen sprake, integendeel; wat zou dan 0,40% negatieve rente op meer dan 100.000€ te betekenen hebben? Misschien wel het ei van Columbus: de banken blijven overeind met geld van de rijkeren, een stimulans voor de aandelenmarkt en een stijging van de goudprijs; een win-winsituatie voor arm en rijk.

 • etienne vijverman

  ja en het zou eens kunnen overwaaien ......... een nieuwe crisis in de maak en de spaarzame man opnieuw het slachtoffer .......

 • Christian Alex

  Ha, nu zijn de klanten met meer dan 100.000€ spaargeld gefortuneerd. Dat is dan weer niet zo wanneer je veel geld wil lenen. Dan wordt meer dan 100.000€ eigen inbreng gevraagd.

 • Fabrice Braccio

  Juist Leo, maar veel mensen hebben na L&H, Arco en andere Generales hun buik meer dan vol van het beleggen.De heren politici en dikke CEO's kunnen het gemakkelijk aan om een paar duizend € te verliezen.Voor mensen als ik die al dertig jaar werken en sparen om misschien aan 100.000€ te geraken is het niet evident om te "gokken" met uw geld.En ja ik bedoel gokken want niet iedereen begrijpt de beurs.En die van de bank? Die zijn onbetrouwbaar.

 • Ghijs Elvan

  Het gaat niet over meer winst voor de bank. Ze wil simpelweg dat een deel van het geld van de rekeningen gehaald wordt omdat ze zelf onvoldoende eigen vermogen heeft om dit te kunnen dekken. Iedereen mag dus blij zijn dat de bank deze maatregel neemt en zo een gezonde bank blijft. Het eigen vermogen kan niet stijgen omdat er geen aandeelhouders zijn die bank-aandelen willen bijkopen door de lage winsten van de banken.