Steeds meer 50-plussers starten als zelfstandige

Zes op de tien startende 50-plussers zijn mannen.
Thinkstock Zes op de tien startende 50-plussers zijn mannen.
Steeds meer 50-plussers gooien hun carrière om en starten een activiteit als zelfstandige. Hun aandeel in het totale aantal starters is sinds 2012 toegenomen van 9 naar 12 procent. Dat blijkt uit een analyse die hr-dienstengroep Acerta uitvoerde op de gegevens van 280.000 zelfstandigen.

Opvallend is dat het meestal niet gaat om een extraatje in bijberoep. "Bij jongeren zien we vaker dat ze eerst in bijberoep een tijdje proberen en nadien eventueel de overstap maken naar zelfstandige in hoofdberoep," zegt Els Schellens van Acerta, "maar bij de 50-plussers kiezen zes op de tien onmiddellijk voor de nieuwe activiteit in hoofdberoep."

Voor een deel van de starters is het "nu of nooit" om hun droom nog te realiseren. Zij kiezen meestal voor activiteiten in sectoren als kleinhandel of horeca, niet noodzakelijk in het verlengde van wat ze tot dan deden.

Anders ligt het wellicht voor de populairste activiteit: consultancy. "Ik kan me inbeelden dat het in zo'n geval vaker voorkomt na een ontslag", aldus Schellens. "Zelfstandig consulent is dan niet zo'n grote stap: qua investering valt het mee en die mensen starten ook al met een eerder opgebouwde expertise."

Zes op de tien startende 50-plussers zijn mannen, maar hun aantal gaat in dalende lijn. De vrouwen zijn aan een inhaalbeweging bezig en maken nu 40 procent uit. 
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tom Faes

  lan Vandenbossche dat kan niet . Je bent niet verplicht om op je 58 met brug pensioen te gaan en dan zeg je nog met tegenzin? Wel de waarheid vertellen hé.

 • Rudy Van Laer

  Hopelijk zijn de starters goed ingelicht, anders zou het wel eens zwaar kunnen tegenvallen. Ik bedoel dan de zelfstandigen en niet de "schijnzelfstandigen"...

 • Jean De Grande

  Wacht maar tot de regering weer eens de spelregels aanpast tijdens de wedstrijd.

 • danny meulders

  als je als overheid uw : Eigen Volk Eerst discrimineert beliegt en besteelt is er geen andere oplossing dan dit want voor een leefloon maken wij geen schijn van kans !

 • Erwin Vandriessche

  Wat moet je anders doen als je op de arbeidsmarkt te duur of te oud bent?