Steeds langere afwezigheden in privésector wegens ziekte of ongeval

Ook in 2017 bleef het absenteïsme in de Belgische privésector stijgen. Het totale ziektepercentage voor bedrijven tot duizend werknemers evolueerde van 6,58 procent in 2016 tot 6,88 procent in 2017.
Thinkstock Ook in 2017 bleef het absenteïsme in de Belgische privésector stijgen. Het totale ziektepercentage voor bedrijven tot duizend werknemers evolueerde van 6,58 procent in 2016 tot 6,88 procent in 2017.
Kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) hebben de voorbije jaren te maken gekregen met steeds meer lange afwezigheden. Hoe groter de kmo, hoe frequenter de ziektemelding. Het gevaar voor een absenteïsmecultuur dreigt dan ook voor veel kmo's. Dat blijkt uit cijfers van HR-dienstverlener Securex.

Ook in 2017 bleef het absenteïsme in de Belgische privésector stijgen. Het totale ziektepercentage voor bedrijven tot duizend werknemers evolueerde van 6,58 procent in 2016 tot 6,88 procent in 2017. Op een gemiddelde werkdag in 2017 waren in totaal zeven werknemers afwezig: twee op de honderd werknemers korter dan een maand, twee een maand tot een jaar en bijna drie sinds langer dan een jaar.

Het langdurig absenteïsme, afwezigheden langer dan een jaar wegens ziekte, is nog steeds de hoofdverantwoordelijke voor deze continue opwaartse evolutie. Dat steeg van 2,68 procent naar 2,82 procent. Nieuw is dat in 2017 ook het "middellange" ziektepercentage, van een maand tot een jaar, bijdroeg aan deze stijgende trend. Het korte ziektepercentage (minder dan een maand) bleef dan weer stabiel bleef.

Securex benadrukt dat niet alleen grote bedrijven maar ook kmo's last hebben van een stijgend aantal lange afwezigheden. Sinds de crisis in 2008 steeg het percentage werknemers dat op een gemiddelde dag langer dan een jaar afwezig was met 60 procent in de kleinste kmo's. Bij de grootste kmo's klokte die stijging zelfs af op 120 procent.

In microbedrijven (minder dan 10 werknemers) komen afwezigheden minder frequent voor. "Als ze er zijn, zijn ze wel langdurig van aard", zegt Heidi Verlinden van Securex.
Thinkstock In microbedrijven (minder dan 10 werknemers) komen afwezigheden minder frequent voor. "Als ze er zijn, zijn ze wel langdurig van aard", zegt Heidi Verlinden van Securex.

Microbedrijven

In de microbedrijven (minder dan 10 werknemers) komen afwezigheden minder frequent voor. "Als ze er zijn, zijn ze wel langdurig van aard", zegt Heidi Verlinden van Securex. "De weinig frequente maar langdurige afwezigheden zijn het meest uitgesproken in bedrijven tot vijf werknemers. Afwezigheden duren daar gemiddeld zelfs iets langer dan in bedrijven vanaf duizend werknemers. Deze werknemers blijven pas thuis als het écht niet anders kan: bij een probleem dat een lange behandeling of een lang herstel vraagt."

Voor bedrijven tot tweehonderd werknemers geldt: hoe groter het bedrijf, hoe frequenter de afwezigheden. "Dat betekent ook dat een groeiende kmo met steeds meer ziektemeldingen te maken krijgt. Dat weegt zwaar op de organisatie. De grootste hebben zelfs een frequentie die hoger ligt dan in bedrijven met vijfhonderd tot duizend werknemers", zegt Verlinden.

Familiecultuur

Terwijl er in kleine kmo's nog een familiecultuur heerst, verdwijnt dit volgens Securex naarmate het bedrijf groeit. "Hoe groter het bedrijf, hoe meer de nadruk op hiërarchie komt te liggen. En hoe meer leidinggevenden de coördinatie van het werk op zich nemen. Dat maakt dat werknemers zich bij ziekte minder verantwoordelijk voelen voor het werk dat blijft liggen of dat bij collega's terechtkomt."
58 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ludo Marien

  Laat ons nog maar wat langer werken dan zal dit niet verbeteren.

 • Bart Verbeeck

  Voor wie zich door werkgever wordt uitgeperst, hier is DE oplossing. Zelfstandigheid.

 • Jennifer Peeters

  @Guy muis. Je hebt toch nog een tweede hand hé. Mijn man had ooit een gebroken linker pols. Maar omdat hij rechts schrijft is hij gaan werken en heeft hij niet geprofiteerd.

 • Tim Peeters

  Het neoliberaal gedachtengoed is toch mooi he.

 • Gino Denil

  Als je de citroen hard genoeg uitperst krijg je geen sap meer maar de bittere citroenolie.