Stakingsgolf Frankrijk breidt zich uit naar spoor, metro en luchtvaart

AFP
De Franse president François Hollande ziet zich al geconfronteerd met een golf aan sociale onrust, en daar komen nu nog stakingen bij het openbaar vervoer bij. Drie vakbonden bij het spoor hebben hun leden opgeroepen vanavond om 19 uur het werk neer te leggen, en dat voor onbepaalde tijd. De gevolgen voor het Europees Kampioenschap voetbal dat binnen elf dagen start, zijn niet te voorzien.

Met de staking willen de spoorbonden wegen op de onderhandelingen over de arbeidstijden van de spoorarbeiders, maar de actie kadert ook binnen de ruime protestbeweging tegen de plannen van de Franse regering om de arbeidswetgeving te flexibiliseren.
    
TGV, Eurostar, Thalys
De Franse spoorwegmaatschappij SNCF verwacht morgen aanzienlijke hinder voor het spoorverkeer, maar niet in die mate dat het verkeer volledig lam ligt. Zestig procent van de TGV-treinen zou rijden, en 30 tot 40 procent van de regionale treinen. Bij de internationale treinen zou de Eurostar normaal rijden, de Thalys voor 75 pct.
    
Metro en luchtverkeersleiders
Vanaf donderdag zijn er ook acties bij de metro in Parijs, maar de Franse staatssecretaris voor Transport Alain Vidalies maakt zich sterk dat er geen grote hinder zal zijn. Van vrijdag tot zondag leggen ook de Franse luchtverkeersleiders nog eens het werk neer.
    
De sociale onrust in Frankrijk schakelde vorige week een versnelling hoger, met blokkades van brandstofdepots die tot bevoorradingsproblemen leidden bij de tankstations. De regering liet de depots deblokkeren en moest ook putten uit de strategische oliereserves.
    
Op 10 juni begint het EK voetbal in Frankrijk, waarvoor miljoenen buitenlanders naar Frankrijk zullen afzakken.