Staking Vlaamse ambtenaren van de baan: Homans en vakbonden bereiken compromis

Photo News
Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA) en de overheidsvakbonden hebben een compromis bereikt. Dat meldt minister Homans in een persbericht. Alle vakbondsacties worden onmiddellijk stopgezet en er komt vrijdag geen grote stakingsactie. Dat wil zeggen dat de loodsen in de Antwerpse haven opnieuw aan het werk gaan.

"De vakbonden hebben aangegeven meer tijd nodig te hebben om over de harmonisering van de arbeidsvoorwaarden te overleggen. Er is afgesproken dat er wekelijks een werkgroep bijeenkomt. De eerste zal plaatsvinden aanstaande maandag. Intussen worden alle vakbondsacties onmiddellijk stopgezet", aldus minister Homans. 

Vandaag al werd er actie gevoerd door de loodsen in de haven van Antwerpen. De acties van de Vlaamse maritieme diensten gingen deze namiddag door tijdens het overleg, maar worden nu dus toch afgeblazen. De stakingen bij de loodsen en andere nautische diensten zorgden voor zware hinder bij het scheepvaartverkeer. In de haven van Antwerpen lagen meer dan 50 schepen te wachten op zee en in de haven, een heel aantal schepen moest afgeleid worden naar andere havens.

De vakbonden hadden ook gedreigd met acties bij de andere overheidsdiensten op vrijdag, maar die zijn nu eveneens van de baan.

Vakbonden hoopvol

De socialistische vakbond ACOD en de christelijke vakbond ACV reageren positief op het compromis. "Wij gaan met goede hoop aan de slag."

Sectorverantwoordelijke Kurt Callaerts van het ACV is blij dat de door Homans voorgestelde statuutswijziging voorlopig van de baan is. Wel is hij kritisch over het feit dat het over een mondelinge afspraak gaat en dat de minister niets op papier wilde zetten of ondertekenen. "Maar we geven het voordeel van de twijfel", klinkt het.

Ook ACOD-secretaris Jan Van Wesemael zegt dat hij "met goede hoop" de eerste werkgroep op maandag zal aanvangen. "Zij gaat punten op tafel leggen, maar wij gaan ook onze punten op tafel leggen." De geplande vergadering op 24 september gaat ook nog steeds door, maar dan zonder het voorstel voor een aangepaste ziekteregeling van de minister op de agenda. 

Dertien schepen in Gentse haven geblokkeerd

In de Gentse haven liggen ondertussen nog acht schepen geblokkeerd. Vijf schepen kunnen de haven niet bereiken. Vijf andere schepen kunnen wel varen omdat ze een Nederlandse loods aan boord hebben of omdat ze geen loods nodig hebben. 

Het kan nog enkele dagen duren voordat de gevolgen van de syndicale actie zijn weggewerkt.
92 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peeters Freddy

  En wie gaat de schade betalen aan de schippers en rederijen ?, de vakbonden zeker niet.

 • Louis Dedraver

  Jo armando.... u liegt! In uw geval kan je inkomen NOOIT minder zijn dan het leefloon!

 • Hendrik Patyn

  Zelfs de loodsen hebben in hun eigen voet geschoten, er zullen er veel bereid zijn hun jobke over te nemen...

 • Gilbert Vermeersch

  Nogmaals bewezen, de vakbonden zijn de echte bazen. Ook bewezen het land en staatsschuld maakt hen helemaal niks uit. De werkende betaald. Staatsbeslag 55%. Staatsschuld 100%.

 • Jo Armando

  Bij bpost ben je ook benoemd,had ik het geweten zou nooit nog een benoeming willen,krijg is tijdens je volle loopbaan een zeer ernstige ziekte of handicap zodat je niet meer rendabel bent op de werkvloer,dan pensioneren ze je met een pensioentje berekend op de gewerkte jaren,geen recht op invaliditeit of ziekenkas ,stel je werkt 20 jaar dan krijg je 700 euro pensioen toegekent !! de rest van uw dagen...