Staking Spaanse luchtverkeersleiders kan impact hebben op 5.300 vluchten

Twee toestellen van Iberia Airlines op de Adolfo Suarez Madrid-Barajas luchthaven in Madrid.
EPA Twee toestellen van Iberia Airlines op de Adolfo Suarez Madrid-Barajas luchthaven in Madrid.
De Spaanse luchtverkeersleiders zijn vandaag gestart met prikacties gedurende vier dagen, die gevolgen kunnen hebben voor 5.300 vluchten, en dit aan het begin van het zomerseizoen.

Tot de staking werd opgeroepen door de vakbond van luchtverkeersleider Usca voor vandaag, woensdag, vrijdag en zondag, tussen 08.00 uur en 10.00 uur GMT en tussen 16.00 uur en 18.00 uur GMT.

De Spaanse autoriteiten hebben een minimumdienst opgelegd, waardoor 70 procent van het voorziene personeel tijdens de staking gemobiliseerd zal worden. De vakbond zal dit naar eigen zeggen naleven, maar ook beroep aantekenen omdat de minimumdienstverlening volgens hem in strijd is met het stakingsrecht.

De acties kunnen gevolgen hebben voor 5.355 vluchten die voorzien zijn in de actietijdstippen, op een totaal van 22.274 vluchten in het Spaanse luchtruim tijdens de vier dagen in kwestie.

Met de acties willen de luchtverkeersleiders protesteren tegen de sancties die 61 luchtverkeersleiders van Barcelona opgelegd kregen na een wilde staking die in december 2010 het Spaanse luchtruim lamlegde. Daarbij werden ruim 200.000 passagiers getroffen aan de vooravond van de eindejaarsfeesten.

Het toerisme is in Spanje goed voor 11 procent van het bbp en 12 procent van de werkgelegenheid.