Staking op Brussels Airport: "30.000 reizigers getroffen, duizenden stuks bagage achtergebleven"

Veel reizigers herschikken vlug nog hun bagage in de vertrekhal nadat opgeroepen werd om enkel met handbagage te reizen.
belga Veel reizigers herschikken vlug nog hun bagage in de vertrekhal nadat opgeroepen werd om enkel met handbagage te reizen.
De spontane staking die vanochtend rond 7.15 uur uitbrak bij bagageafhandelaar Swissport, veroorzaakt heel wat hinder op Brussels Airport. Rond 19 uur dinsdagavond schat Brussels Airport dat ongeveer 40 procent van de vluchten vertraging opliep door de staking. Een 20-tal vluchten werd afgeschaft en ongeveer 30.000 passagiers zouden hinder ondervonden hebben. Duizenden stuks bagage bleven achter en zullen zo snel mogelijk nagestuurd worden.

De staking begon bij de ochtendploeg van Swissport. Zowel het laden als het lossen van de vertrekkende en aankomende vluchten werd stilgelegd. 

"Het hing al maanden in de lucht", zegt ACV-vakbondsman Kurt Callaerts. "De werkdruk is te hoog en het materieel is niet in orde. De directie steekt haar hoofd in het zand." Er zijn onderhandelingen gaande. "Mocht men de staking proberen te breken, zullen we ook oproepen bij Aviapartner (de tweede afhandelaar op de luchthaven, red.) om mee te doen."

"De structurele onderbezetting is het grootste probleem", zegt Sandra Langenus van de socialistische vakbond. De directie van Swissport zou te weinig respect tonen voor het personeel. Bij Swissport spreken ze van een wilde staking. "Toen de vakbonden deze morgen gecontacteerd werden over de staking waren zij zelf nog niet op de hoogte", vertelt een woordvoerder van Swissport. "Ook zij waren in snelheid gepakt." Al spreken de vakbonden dat dan weer tegen. Zij stellen dat ze al om 7 uur klaarstonden om rond de tafel te gaan zitten, maar dat gebeurde pas rond 10 uur.

Alle hens aan dek

De spontane staking heeft volgens de directie van Swissport louter financiële motieven. Het personeel kreeg de voorbije jaren (van 2013 tot en met 2016) immers een premie van 190 euro, maar in de arbeidsovereenkomst voor 2017 is die niet inbegrepen. Dat zou tot de werkonderbreking hebben geleid.

Volgens een Swissport-woordvoerder ging de directie er tijdens het overleg van vanochtend mee akkoord om de premie dit jaar opnieuw uit te reiken, "maar dat werd tot onze verbazing door de vakbonden van tafel geveegd". Volgens de woordvoerder eisen de bonden een veelvoud. Swissport voegt toe dat er gisteren nog syndicaal overleg was, maar dat er toen op geen enkel moment sprake was van een staking.

Bij Brussels Airlines is het intussen alle hens aan dek. De maatschappij laat dertig eigen personeelsleden bijspringen, maar dat volstaat niet om al het werk voor elkaar te krijgen. Eerst werden vluchten wat vertraagd, maar Brussels Airlines zal nu toch sommige vliegtuigen moeten laten vertrekken zonder dat alle bagage mee aan boord is. (lees verder onder de foto)

De werkdruk is te hoog en het materieel is niet in orde. De directie steekt haar hoofd in het zand

Kurt Callaerts (ACV)
belga

"Reis enkel met handbagage"

Brussels Airlines geeft prioriteit aan de afhandeling van aankomende vluchten en vraagt vertrekkende reizigers om enkel met handbagage te reizen. De maatschappij vraagt reizigers die zonder hun bagage moeten reizen, om op de website van de maatschappij (brusselsairlines.com) een formulier in te vullen.

Vele reizigers in de vertrekhal waren duidelijk nog niet op de hoogte van de staking en herschikken op het laatste moment nog hun bagage. "We wisten van niets, dus ze zijn in hun opzet geslaagd", stelt Patricia Raskens, die naar Rhodos trekt. "Er is ons verteld dat de staking 24 uur zou duren, dus we hopen dat onze bagage zo snel mogelijk nadien toekomt. Wie ambeteren ze weer? De mensen die vertrekken natuurlijk."

Wie ambeteren ze weer? De mensen die vertrekken natuurlijk

Reizigster

Aankomende vluchten

60% van de vliegtuigmaatschappijen op de luchthaven werken met Swissport. De afhandelaar zou vandaag instaan voor 420 vluchten. Brussels Airport schat dinsdagavond dat ongeveer 40 procent van alle vluchten op de luchthaven vertraging opliep door de staking. Die vertraging bedroeg gemiddeld 1 uur en 20 minuten. Een 20-tal vluchten werd afgeschaft. Ongeveer 30.000 passagiers zouden hinder ondervonden hebben. Duizenden stuks bagage bleven achter en zullen zo snel mogelijk nagestuurd worden.

Op de website van Brussels Airport staat een overzicht van welke maatschappijen met Swissport werken voor de bagageafhandeling. Het gaat onder meer om Alitalia, Air Canada, Delta Air Lines, Lufthansa en Thomas Cook. Voor sommige maatschappijen gelden specifieke instructies voor wie zonder bagage moest reizen.

Voorakkoord bereikt

Nadat een eerste overleg tussen vakbonden en directie geen resultaat opleverede, kondigde de liberale vakbond rond 18 uur aan dat er een voorakkoord werd bereikt. Toch vreest Brussels Airport ook op woensdag nog ernstige hinder.