Staking Lufthansa legt luchthaven Frankfurt plat

REUTERS
De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft deze voormiddag een kwart van zijn vluchten moeten annuleren door de staking van het personeel. De luchthaven van Frankfurt is intussen stilgevallen wegens een tekort aan parkeerruimte voor vliegtuigen. Daardoor worden geen inkomende vluchten meer geaccepteerd. Op Brussels Airport zijn twee vluchten van en twee vluchten naar Frankfurt geschrapt. Het vliegend personeel van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa legde om 5.00 uur het werk neer. De staking zou nog tot 13.00 uur duren.

De hinder is het grootst in Frankfurt, de thuisbasis van Lufthansa. Op de luchthaven van München, na Frankfurt de grootste van Duitsland, wordt verwacht dat tien tot vijftien vluchten geschrapt worden. Voor de luchthaven van Düsseldorf, de derde grootste, zou het voorlopig om een enkele vlucht gaan. Passagiers van getroffen vluchten worden omgeboekt.

Fraport heeft alle Europese luchtvaartmaatschappijen laten weten dat er geen vluchten meer richting Frankfurt mogen vertrekken. Vliegtuigen die al in de lucht zijn, mogen nog wel landen. Ook intercontinentale vluchten worden ontzien. Als gevolg van een staking bij Lufthansa is er geen parkeerruimte meer voor vliegtuigen op het vliegveld, zo liet uitbater Fraport vrijdag weten.

De Duitse spoorwegen hebben wegens de staking bij Lufthansa extra treinen ingelegd. Gestrande binnenlandse passagiers kunnen hun elektronisch ticket laten omruilen voor een vervoerbewijs voor de trein.

AP

Looneisen
De vakbond kondigde dinsdag al aan dat het tijdelijke stakingen ging organiseren die slechts op het laatste moment zouden worden aangekondigd. "Op middellange termijn bereiden we ook een onbeperkte staking voor", klonk het bij voorzitter Nicoley Baublies. Lufthansa zelf belooft om alles in het werk te stellen om de impact te beperken en de klanten zo goed mogelijk te informeren.

De vakbond voor het cabinepersoneel UFO liet weten dat de stakingsbereidheid "absoluut overweldigend'' is. De bond riep Lufthansa op om in stemmen met de looneisen. Eventuele verdere acties hangen af van het gedrag van Lufthansa, aldus de bond. Mogelijk kan het vanavond al opnieuw tot een werkonderbreking komen, waarschuwde UFO.

De bonden eisen al sinds april een loonsverhoging van vijf procent gedurende 15 maanden en retroactief vanaf 1 januari. Dat moet de drie jaar van stagnatie compenseren, argumenteren ze. Daarnaast eisen de syndicalisten ook dat Lufthansa stopt met de inzet van grote aantallen tijdelijk personeel in de vliegtuigen.

EPA