Staking in grootste staalfabriek van Europa

EPA
De arbeiders van de staalfabriek van Tarente, de grootste in Europa, hebben vandaag voor onbepaalde duur het werk neergelegd. Het protest komt er nadat eerder een deel van het bedrijf werd stilgelegd wegens milieuvervuiling.

In de fabriek Ilva van de groep Riva werken zowat 11.500 arbeiders, van wie 5.000 in de installaties die gisteren op bevel van magistraten werden gesloten. De procedure komt er naar aanleiding van een onderzoek naar een "milieuramp", waarbij de directie van Ilva betrokken zou zijn. Acht directieleden zijn onder huisarrest geplaatst.

Hogere sterftegraad
Volgens experts is de continue uitstoot van chemische producten in de atmosfeer gevaarlijk voor de gezondheid en op termijn zelfs dodelijk. Een studie van "Epimiologica e Prevenzione" toonde in 2011 al aan dat de sterftegraad in de regio rond Tarente 10 tot 15 procent hoger ligt omwille van de hoge uitstoot van dioxines.

De vakbonden hebben aan de Italiaanse president Giorgio Napolitano gevraagd tussenbeide te komen. De arbeiders, die bezorgd zijn over hun toekomst, blokkeren de toegangswegen naar het centrum van Tarente. Enkel mensen die naar het ziekenhuis moeten, ziekenwagens en journalisten mogen er nog langs.

 

EPA
EPA
EPA
EPA