Staking bij GM kostte al miljard dollar volgens analisten

AFP
De staking bij General Motors (GM), die nu al meer dan twee weken duurt, heeft de Amerikaanse autoconstructeur al minstens 1,14 miljard dollar gekost. Dat hebben analisten van JPMorgan becijferd. Elke dag dat de staking voortduurt, verliest GM 82 miljoen dollar aan potentiële winst op de Noord-Amerikaanse markt, klinkt het. 

Volgens JPMorgan zal het concern wel een deel van het verlies kunnen opvangen door de productie in het vierde kwartaal op te krikken.

Vakbond

Het gaat om de eerste staking bij GM sinds 2007. Zowat 50.000 werknemers legden op maandag 15 september het werk neer in tientallen fabrieken en distributiecentra in verscheidene Amerikaanse staten. De staking heeft ook gevolgen voor de productie in de vestigingen van GM in Canada en Mexico.


De vakbond United Auto Workers (UAW) had opgeroepen tot de staking, nadat die geen akkoord had bereikt met de directie over de lonen en extra aanwervingen. UAW meent dat de werknemers bijgedragen hebben aan het herstel van GM sinds de crash in 2008 en dat ze betere vergoedingen verdienen. Daarnaast waren de kosten voor gezondheidszorg een belangrijk twistpunt tussen de directie van GM en de vakbond.

General Motors produceerde vorig jaar zowat twee miljoen voertuigen in de Verenigde Staten, goed voor 38.500 stuks per week. In heel Noord-Amerika, dus inclusief de productie in Canada en Mexico, ging het om drie miljoen voertuigen, of 57.500 per week.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc LInden

  waarom moet kader dikke bonussen krijgen als ze fabriek niet deftig kunnen leiden. Nog enkele jaren en alle massaproducenten gaan over kop. de werking van de economische spiraal . eens over de top gaat de val cascadisch snel.

 • Freddy De Vos

  Dit is pas staken! Niet opgeven en blijven doorgaan! Een voorbeeld voor België!

 • paola nerozzi

  En wat gaat trump eraan doen want hij doet het zo goed in zijn Amerika

 • Marc Van der Vloedt

  Hedgefonds, managers en opinie makers staan klaar om de omvang van het verlies een andere richting te geven.Het resultaat blijft hetzelfde. Wat zijn het straffe mannen dat ze alles zo snel kunnen berekenen...en dat dat zelden overeenkomt met uitbetaalde bonussen en belastingaangifte.

 • Jan Broux

  Dat slaat toch helemaal nergens op wat ge zegt Eric. Die 1.14 miljard is geld dat GM niet binnen haalt gezien ze geen auto's kunnen verkopen als die niet worden gemaakt. Goed dat gij ergens aan de band staat ipv CEO met zo'n logica