Staking bij Aviapartner op Zaventem: honderden reizigers getroffen, opnieuw vluchten afgelast

Baert
Op de luchthaven van Zaventem is gisteren in de late namiddag een staking uitgebroken bij bagage-afhandelaar Aviapartner. Het personeel en de vakbonden zijn de “loze beloftes van de directie beu” en voeren daarom actie. De socialistische transportbond BTB hekelt een “compleet gebrek aan sociaal overleg” bij de bagageafhandelaar. 

Honderden passagiers moesten gisteren al ruim anderhalf uur op hun bagage wachten. Heel wat vluchten hadden ook vertraging opgelopen, vijfentwintig andere werden afgelast. Vandaag zijn er al zestien vluchten afgelast.

Brussels Airport raadt reizigers aan om na te gaan wie de bagageafhandelaar is van hun luchtvaartmaatschappij. Op Zaventem zijn twee afhandelaars actief: Aviapartner en Swissport. “Enkel de vluchten van Aviapartner zijn getroffen”, zegt de woordvoerster van Brussels Airport Company, Florence Muls. Ze raadt reizigers aan om contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij en indien mogelijk enkel te reizen met handbagage.

Aviapartner handelt onder meer de toestellen van Ryanair en TUI fly af.

Overleg met de directie 

Bij de liberale vakbond ACLVB valt intussen te horen dat er vandaag om 10 uur overleg gepland is met de directie. Eerder had ACLVB-secretaris Fouad Bougrine al laten weten dat aan de directie een eisenbundel is overgemaakt met punten en afspraken die, “ondanks veel beloftes”, nog steeds niet nagekomen zijn. De directie heeft intussen meegedeeld daar in dialoog over te willen gaan.

ACLVB verwacht dat de directie tijdens het overleg met “duidelijke oplossingen” komt en “garanties” dat beloftes zullen nagekomen worden. Volgens Bougrine is de actiebereidheid bij het personeel zeer groot.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Chaos

Op de luchthaven was er gisterenavond aan sommige gates chaos. Veel reizigers vroegen zich af wat er aan de hand is. “De staking is rond 17.30 uur uitgebroken”, zegt een woordvoerster van Brussels Airport.

De achterblijvende bagage werd geklasseerd en naar de bestemmingen van de reizigers of naar hen thuis gestuurd. Brussels Airport raadt reizigers aan eerst te controleren of hun bagage door Aviapartner of door Swissport wordt afgehandeld. Dat hangt van de luchtvaartmaatschappij af en kan je hier controleren.

“Compleet gebrek aan overleg”

“Al maanden gebeurt er niets met de openstaande punten van het sociaal overleg”, zegt ACV-vakbondsman Björn Vanden Eynde. “Aviapartner blijft alles maar op de lange baan schuiven. Het gaat van onderbezetting tot een slecht personeelsbeleid en onbestaande sociale dialoog. Bedienden en arbeiders op cargo en handling beslisten het werk te onderbreken na een infovergadering.”

Volgens Sandra Langenus van BTB is de staking het gevolg van een “compleet gebrek aan sociaal overleg” waardoor de “emmer nu is overgelopen”. “Sinds onze staking van januari, waarna we een verzoeningsperiode zijn gestart, hebben we zes vergaderingen gehad met een bemiddelaar, maar daar was zes keer iemand anders van het management vertegenwoordigd. Ondertussen is er nog steeds geen oplossing voor onze grieven.” Het gaat om in totaal 30 punten, waaronder de te hoge werkdruk.

De staking van het personeel wordt gedekt door alle vakbonden, luidt het. Er liep nog een stakingsaanzegging sinds januari.

BELGAIMAGE

Ongelegen

Of de acties de komende dagen zullen worden voortgezet, is nu nog niet duidelijk. “Het zal ervan afhangen of de directie met oplossingen komt”, zegt Langenus. “Maar ik vrees dat het wel eens heel lang zou kunnen duren.” 

Met de herfstvakantie voor de deur, komt de staking voor sommige reizigers wel heel ongelegen. “Dat is zeer vervelend”, erkent Langenus. “Maar onze problemen zijn al sinds januari gekend. Wij hebben heel veel moeite gedaan, maar de directie heeft de problemen alleen maar laten toenemen in plaats van ze op te lossen.”
142 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eliane Naassens

  Het is een schande voor de luchthaven ...zowel de bazen als de vakbonden gedragen zich nog erger dan kinderen... en wie is de duppe de reiziger...

 • Pieter Dejager

  Het leger krijgt wa nieuwe vliegertjes... Kunnen ze toch andere vliegers vullen.... Ik denk wel dat de meeste luchtvaartmaatschappijen die met aviapartner werken dit mogelijks gaan herbekijken, en terecht. Al die reizigers treffen net voor de vakantie is geen staking maar een gijzeling. Korte metten mee maken!

 • Johan Burms

  @Guido Engels, heb jij je job niet mogen kiezen? Is bij andere mensen altijd leuk? Elke job heeft zijn voor en nadelen.....ssssst

 • Ludovic De Beuckeleer

  ik begrijp dat er gestaakt wordt , maar om het nu te doe , juist als gezinnen op vakantie gaan vind ik overdreven , als je wil staken doe dat dan op een ander tijdstip , gedurende de periodes dat er geen verlof is .

 • Francinne Declerque

  Je moet de arbeidsvoorwaarden eens opzoeken van die mensen. Ze worden uitgebuit en hebben gelijk te staken wanneer het pijn doet.