Staatssecretaris Sleurs laat Uber doorlichten

AFP
Staatssecretaris voor de strijd tegen fiscale fraude Elke Sleurs (N-VA) heeft de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) opdracht gegeven de financiële en fiscale structuur van de alternatieve taxidienst Uber tegen het licht te houden. Mocht het bedrijf zich schuldig maken aan fraude, dan riskeren zowel Uber als de betrokken chauffeurs een vervolging, waarschuwt de staatssecretaris in een mededeling.

De komst van taxi-app Uber naar Brussel heeft al heel wat stof doen opwaaien. Uber is een Amerikaans bedrijf dat via een app-systeem voor smartphones autodiensten met chauffeur in tientallen landen aanbiedt. Volgens de taxisector, die al naar de rechter stapte, bezondigt het bedrijf zich aan oneerlijke concurrentie.

De actie van Sleurs volgt op eerdere maatregelen die al tegen de taxidienst getroffen werden in Brussel. Vorige week nog diende Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a) een strafklacht in tegen Uber.

Uber ligt onder vuur omdat het bedrijf het niet al te nauw zou nemen met de fiscale verplichtingen, sociale bescherming en veiligheidsvoorschriften die in de sector gelden. De dienst werd in april door een rechter in Brussel verboden, maar Uber is er intussen nog altijd actief.

Wettelijk kader uitwerken

"Als Uber bereid is binnen een wettelijk kader te werken, kan het gerust samen met de taxisector actief zijn", zegt staatssecretaris Sleurs. Ze vindt het logisch dat dit wettelijk kader voor deze nieuwe technologie nog niet is uitgewerkt.

"Intussen moet Uber zich aan de bestaande regelgeving houden, ook fiscaal. Als er aanwijzingen zijn dat Uber zich schuldig maakt aan fiscale inbreuken of die faciliteert, zullen we dit nauwgezet onderzoeken en bestraffen", kondigt Sleurs aan. Ze ontmoet woensdag haar collega van sociale fraudebestrijding Bart Tommelein (Open Vld) voor verder overleg. Die heeft woensdagnamiddag bovendien een ontmoeting met de Belgische ceo van Uber.

Indien na het onderzoek door de belastinginspectie zou blijken dat Uber zich inderdaad schuldig maakt aan fiscale inbreuken, riskeren het bedrijf én de chauffeurs vervolgd te worden.