Spontane staking uitgebroken in minstens 79 Lidl-winkels

In de vestiging in Sint-Pieters (Brugge) staan klanten voor een gesloten deur.
Jan Van Maele In de vestiging in Sint-Pieters (Brugge) staan klanten voor een gesloten deur.
Bij warenhuisketen Lidl zijn op verschillende plaatsen in het land winkels aan het sluiten wegens een staking. Dat melden de vakbonden. Het personeel is teleurgesteld dat sociaal overleg is afgesprongen. Vakbond LBC sprak aanvankelijk van stakingen in de helft van de zowat 300 winkels, de directie houdt het op 79 gesloten winkels. Vooral Limburg is getroffen.

Volgens de bonden heeft het personeel onder meer spontaan het werk neergelegd in de hele kustregio, Hasselt, Brugge, Genk, Luik en andere plaatsen. Er heerst al een tijd ongenoegen over de gestegen werkdruk bij de warenhuisketen. De vakbonden zeggen dat de directie niet met vertrouwenwekkende voorstellen op de proppen kwam. "Het was een herkauwing van maatregelen van vorig jaar, die niet hebben geholpen", zegt Johan Lippens van LBC.

Eerdere onderhandelingen tussen vakbonden en directie leverden niets op. De vakbonden namen het niet dat een werknemer in het filiaal in Oostkamp werd ontslagen omdat die de hoge werkdruk niet aankon. "Op die manier zorg je voor een schrikbewind", klonk het toen bij LBC-NVK.

Jan Van Maele

Vliegende ploeg

De directie spreekt tegen dat ze niet met goede voorstellen kwam. "Het waren wel degelijk nieuwe voorstellen", zegt woordvoerster Isabelle Colbrandt. Lidl wil onder meer de "vliegende ploeg" uitbreiden. Die ploeg springt bij op momenten van onderbezetting in de filialen. Ook voor extra taken zoals een herinrichting van een rayon of het aankleden van een filiaal in een bepaald thema, wil Lidl in extra werkuren voorzien.

Hoe het verder moet, is niet duidelijk. De bonden verwachten dat de stakingsgolf nog zal uitbreiden. "We willen wel verder praten, maar niet als het is om ontastbare ideeën te lanceren", zegt Thomas Vanbiervliet van ACLVB. LBC-man Lippens oppert dat een sociaal bemiddelaar misschien kan helpen.

Lidl zelf wil op 15 mei opnieuw aan tafel gaan om openstaande vragen te bespreken. 
87 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dide Bartels

  Eric De landtsheer, nu nog iemand bereidt vinden om jou bestelling in een doos te willen steken, of denk je dat de internetkabouters dat doen?

 • Mario Bocque

  Schaf interim af ! Terug naar gewone contracten met proefperiode en het is opgelost ! Breng de pensioenen terug op een waardig nouveau .De NVA en zijn schijnregering pakken ons alles af !

 • Arthur Houben

  Te hoge werkdruk en te laag loon....typisch voor winkels die er prat op gaan de goedkoopste te zijn op kap van hun sláven/werknemers!!! Uitbuiters zijn het, wij boycotten ze maar ook lokale winkeliers doen hieraan mee uit hebzucht,de consument is telkens het slachtoffer.

 • danny meulders

  onze beleidsmakers zeggen : jobs jobs jobs , alleen hebben zelf nog geen dag in hun leven gewerkt of is vergaderen en zuipen rokken jagen ook werken ? ik vergeet nog ; studiereizen maken met hun medewerkers ( goed gevonden; mede werkers )

 • Bart Muyshondt

  Moderne slaven