Spilindex overschreden: uitkeringen en overheidslonen stijgen weer

REUTERS
Zoals verwacht is in mei de spilindex overschreden, voor het eerst sinds november 2012. Dat blijkt uit het indexcijfer dat de FOD Economie vandaag heeft vrijgegeven. Daardoor stijgen in juni de uitkeringen en de pensioenen met 2 procent, en in juli de ambtenarenweddes eveneens met 2 procent.

In mei bedroeg de inflatie 2,20 procent. Dat is hoger dan wat het Planbureau had verwacht. Daarmee ligt de levensduurte voor de derde maand op rij boven de 2 procent.

In mei werden vooral elektriciteit, motorbrandstoffen, buitenlandse pakketreizen en lichaamsverzorgingsproducten duurder. Elektriciteit werd 6,1 procent duurder tegenover april, voornamelijk als gevolg van de afschaffing van gratis elektriciteit voor Vlaamse huishoudens. In vergelijking met een jaar geleden werd elektriciteit 43 procent duurder. Door de verdere prijsstijging van elektriciteit in Vlaanderen is de inflatie voor energie in mei voor het eerst positief geworden sinds juli 2013.

In vergelijking met een jaar eerder liggen de prijzen voor verse vis en verse zeevruchten in mei respectievelijk 7,6 procent en 52 procent hoger. Vooral grijze garnalen werden fors duurder.

Vooral groenten en fruit, huisbrandolie en aardgas werden goedkoper.