Speurders vallen binnen bij Belfius in onderzoek naar Panama Papers

Photo News
Speurders van het gerecht in Brussel zijn vandaag binnengevallen in de hoofdkantoren van Belfius. Er loopt een onderzoek naar massale belastingontwijking die de Panama Papers zou hebben blootgelegd. Dat melden De Tijd, Le Soir en Knack.

In april 2016 stond een voormalige Luxemburgse dochteronderneming van Dexia centraal in de Panama Papers. Die onderneming, Experta, zou meer dan 1.600 offshorebedrijven hebben opgericht, vooral voor Belgische klanten. Het Experta-dossier werd zo een van de belangrijkste onthullingen uit het Belgische hoofdstuk van de Panama Papers. De bedrijven werden allemaal opgericht bij het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca. Vorig jaar werden 11,5 miljoen vertrouwelijke documenten gelekt waarin onder meer namen stonden van wereldleiders die belastingen probeerden te omzeilen en ook Belgen.

In een van de documenten haalde een medewerker van Experta ook aan dat "elke beslissing moet worden goedgekeurd door het hoofdkantoor, wat de ontwikkeling van het bedrijf belemmert". Onderzoekers in België proberen nu te achterhalen om wie of wat het gaat. De moedermaatschappij van Experta was in die tijd de International Bank in Luxemburg (BIL), zelf een dochteronderneming van de Dexiagroep van 1996 tot 2011. In de Raad van Bestuur van BIL zaten onder anderen Jean-Luc Dehaene en Jacques Rogge.

In 2011, na de ontmanteling van Dexia, werden de dochteronderneming Experta en haar moedermaatschappij BIL verkocht aan de Qatarezen.

Geen arrestaties

Woordvoerster van het parket in Brussel, Ine Van Weymersch, bevestigt dat financiële inspecteurs de hoofdzetel van Belfius deze ochtend rond 8 uur zijn binnengevallen. Er werden geen arrestaties verricht, maar er werden wel documenten in beslag genomen.
30 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ingrid De Clercq

  Mijn aandeel gaat dan eindelijk teruggevonden worden.

 • jo vandenberghe

  Misschien heel misschien stoten ze op sporen van het arco geld dat verduisterd werd!

 • Marc Baeyens

  Ze zoeken naar de gedupeerde Arco-aandeelhouders om hen te vergoeden met de ACW-beleggingen.

 • ka Van der Linden

  Welke politieke partij springt hierop ? Niemand ? wat is er hier toch aan de hand?

 • vanaeken jokke

  De enige zorg van cD&V zorgen dat hun zuilen en vriendjes elk jaar meer en meer miljarden binnen rijven.De rest is allemaal bijzaak doen dat ze er staan voor de kleine man in de straat en ondertussen bestelen ze hem.Ze zijn geen haar beter dan de PS in Brussel.