Sperperiode start morgen

(Archieffoto)
Photo News (Archieffoto)
Morgen gaat de sperperiode van start: de maand waarin geen prijsdalingen mogen worden aangekondigd in afwachting van de koopjes. Koppelverkoop is wel toegestaan, maar lijkt dit jaar minder te zullen worden aangeboden. Uit een rondvraag van sectorfederatie Mode Unie blijkt alvast dat de modewinkeliers in ons land positief zijn over het uitstel van de solden tot 1 augustus.

Door de coronacrisis bleven de niet-voedingswinkels wekenlang gesloten. Het feit dat ze nu een extra maand kunnen verkopen aan gewone marges is broodnodig, klinkt het bij Mode Unie. "Modehandelaars schatten de verkoop tijdens juli positief in."

Over het hele voorjaar werd 30 tot 40 procent minder verkocht, blijkt uit een bevraging van de sectorfederatie. De eerste drie weken na de heropening op 11 mei waren "goed" tot "zeer goed". Zelfstandige winkels buiten de steden scoorden het best, terwijl de shoppingcentra veel minder in trek waren. In deze periode van het jaar zijn er normaal braderijen, maar die zijn nu weggevallen en dus ligt ook de verkoop wat lager dan andere jaren. Voor juli zijn de winkeliers positief gestemd.

De druk om toch kortingen te verlenen tijdens de sperperiode ligt lager, klinkt het. Vooral de winkels aan de rand van de stad of op het platteland voelen die druk minder. Ook de klant zelf vraagt minder kortingen: hij toont begrip voor het feit dat de sector zwaar getroffen werd tijdens de lockdown. Als er dan toch koppelverkoop wordt georganiseerd, blijven de kortingen beperkt tot gemiddeld -20 procent.

Om de sector overeind te houden, dringt Mode Unie aan op extra steunmaatregelen van de overheid, zoals het promoten van lokaal shoppen en een BTW-verlaging tot 6 procent tot het einde van het jaar.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Dirk Vregels

    In Nederland is de solden in veel winkels al gestart en in Frankrijk beginnen de solden op 15 juli. De Mode Unie moet eens over de grenzen gaan kijken hoeveel Belgen er daar gaan winkelen en alles wat ze er aanschaffen kopen ze dus niet meer in eigen land.