Spanje veroordeeld voor verzet tegen overname Endesa

UNKNOWN

Het Europese Hof van Justitie in Luxemburg heeft Spanje veroordeeld omdat Madrid in 2006 en 2007 de overname van het belangrijkste Spaanse elektriciteitsbedrijf Endesa door de Duitse energiegigant E.ON heeft gedwarsboomd.

Regering
E.ON had tot 42,3 miljard euro veil voor Endesa, maar de Duitsers kregen te maken met zwaar verzet van de Spaanse regering, die Endesa liever niet in buitenlandse handen zag vallen. De Spaanse regulator koppelde daarom een aantal bijkomende voorwaarden aan de overname, zoals de afstoot van belangrijke activa. In april vorig jaar gooide E.ON de handdoek in de ring.

Gevolgen beperkt
Eerder had de Europese Commissie het licht op groen gezet voor de overname door E.ON. De Europese concurrentiediensten achtten de door de regulator opgelegde voorwaarden in strijd met de Europese regels en trokken naar het Hof. Het Hof gaf de Commissie gelijk en veroordeelde Spanje. De rechtstreekse gevolgen van het arrest zijn echter beperkt omdat E.ON inmiddels heeft afgezien van zijn bod.

Andere kandidaten
De juridische veldslag tussen de Commissie en Spanje omtrent de overname van Endesa is echter nog niet voorbij. Spanje heeft immers ook voorwaarden gesteld aan een overname door twee nieuwe gegadigden, het Italiaanse Enel en het Spaanse Acciona. Ook die voorwaarden zijn volgens de Commissie in strijd met de Europese regels. Eind januari lanceerde Brussel daarom een nieuwe inbreukprocedure tegen Spanje. (belga/sam)