Spaarrente zal nog verder dalen

BELGA
De aankoop van staatsobligaties door de Europese Centrale Bank doet de marktrente sneller afbrokkelen dan verwacht. Dat meldt De Tijd.

De markten zijn euforisch over de aankoop van staatsobligaties door de centrale banken van de eurozone sinds begin deze week. De langetermijnrente in België en de meeste landen van de eurozone is de afgelopen dagen daardoor ongezien gedaald. De rente op tienjarige Belgische staatsobligaties zakte met 3 basispunten naar 0,44 procent.

Pittig gevolg: een verdere daling van de spaarrente is volgens analisten dan ook onvermijdelijk. Gert Peersman, professor economie (UGent), reageert: "De huidige situatie is niet gezond. Normaal ligt de spaarrente iets onder de rente van de ECB en de rente op kortlopend overheidspapier." Dat laatste is nu niet meer het geval.

"Door de actie van de ECB komen de korte- en langetermijnrente nog dichter bij elkaar. Dat zet de rentemarge van de banken verder onder druk", vult KBC-econoom Koen De Leus aan. Volgens hem is een verdere daling van de rente op spaarboekjes dan ook onvermijdelijk.