Spaarboekjes brengen nog zeker jaar niets op

Getty Images
Slecht nieuws voor wie gehoopt had dat z’n spaarboekje binnenkort eindelijk weer iets zou opbrengen. Nog zeker tot eind juni 2020 houdt de Europese Centrale Bank (ECB) haar rentevoeten op het huidige lage peil.

Tot nu toe had de ECB gegarandeerd dat de rente tot eind dit jaar ongewijzigd zou blijven. Daar komen nu dus zes maanden bij. En als het nodig is zelfs nog wat meer, zegt voorzitter Mario Draghi. De lage tarieven zorgen ervoor dat de commerciële banken erg goedkoop geld kunnen opvragen bij de ECB. Daardoor zijn ze evenwel niet geneigd om méér te betalen voor de centen die ze ophalen bij spaarders.

Een hogere rente op de spaarboekjes zit er dus niet in. Bij de meeste banken bedraagt die nog amper 0,11% voor geld dat minstens een vol jaar op de rekening staat. Anders krijg je zelfs maar 0,01%. Desondanks hadden de Belgische gezinnen nooit eerder zoveel geld op hun spaarboekjes geparkeerd. Eind april ging het om 274,9 miljard euro, terwijl dat een jaar eerder nog 260,9 miljard was. Ook de zichtrekeningen zwellen aan: in dezelfde periode namen de bedragen die daarop staan toe van 85,2 naar 96,6 miljard euro.

De ECB wil er met haar beleid voor zorgen dat de economie niet stilvalt. Als gezinnen én bedrijven goedkoop kunnen blijven lenen, zet hen dat - hopelijk - aan tot extra investeringen. 
100 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • joseph lemmens

  En wie zijn geld toch laat staan bij de banken loopt het risico - bij overlijden- een deel van zijn spaarcentjes kwijt te raken aan vadertje staat! Dat noem ik dan negatieve rente!

 • joseph lemmens

  Haal uw geld weg bij de banken en het zal rap gedaan zijn met de rentevoet op nul te houden. maar wat wil je... kuddegeest hé!

 • Lisette Theunis

  @Fabrice Braccio- Als een vol winkelkarretje je na 10jaar 30% meer €€ zal kosten, zal de cassière je op dat ogenblik 30% meer €€ aanrekenen dan vandaag. Ze zal geen enkel interesse tonen in al je nominatieve gespaard kapitaal dat dan 30% gedevalueerd zal zijn.

 • Jozef Van Schuerbeeck

  De gepensioneerde is de pineut. Als die vroeger een beetje spaargeld had bracht dat nog een behoorlijke rente op die zijn armzalig pensioen nog een beetje kon aanvullen. Nu kan hij met zijn centen de inflatie niet meer opvangen. Hoe langer hij leeft hoe armer hij wordt.

 • GERARD DE PELECIJN

  Sparen of niet, op het einde verliest u toch alles, na nog eens, de Staat!