Spaarboekjes bereiken absoluut record

Thinkstock
Op de spaarboekjes in België stond eind mei 266,457 miljard euro geparkeerd, een absoluut record. Dat blijkt uit cijfers die de Nationale Bank van België (NBB) vandaag publiceerde.

Het vorige record dateert van augustus 2016, toen er iets meer dan 265 miljard euro op de spaarrekeningen stond. De maanden nadien waren er een paar forse dalingen, nadat enkele banken de gereglementeerde spaarrekeningen van professionele klanten hadden omgezet in niet-gereglementeerde boekjes. 

In maart 2017 was het totale bedrag op de spaarboekjes gedaald tot ruim 255 miljard euro, maar sindsdien ging het weer gestaag omhoog, tot 262,5 miljard euro in april dit jaar. 

In mei kwam er dus ongeveer 4 miljard euro bij. Dat heeft mogelijk te maken met het vakantiegeld dat sommige beroepen al in mei kregen.
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • james vroman

  natuurlijk iedereen koopt de helft goedkoper over de grens en online voor vele is het leven goedkoper geworden ..

 • Marc Van der Vloedt

  Juist, willie goelen ! Haal hier (Vlaanderen/België) net wat briefjes uit de geldautomaat en Draghi, van de ECB, heeft daarop gekribbeld.En niemand meer van de NBB die daar iets over te zeggen heeft maar toch als de besten blijven "monitoren", inlichtingen en gegevens doorspelen aan het Europa met de evenveel economische snelheden als er lidstaten zijn. Is het wachten op een hold-up, éénmalige strip van 10%, op het Belgisch spaargeld door de eurocraten ?

 • emiel wouters

  Laat de regering maar goed weten hoeveel er op de spaarboekjes staat. dat ze op tijd kunnen beginnen met ze leeg te halen. Hoe stom kunnen we zijn dat hier het principe van de privacy geschaad wordt en dat niemand daar een klacht voor in dient. De banken nemen al onze intrest af en nu is het nog wachten op de regering.

 • philippe dusablon

  mijn spaarboekje neemt de omgekeerde richting.

 • Patrick De pauw

  Zwijg erover aub?de staat gaat dat geld afpakken!let maar op ik hoor hun al denken hoe men dit gaat doen?maar het zal de staat wel lukken met een heffing op ons spaarboekje te vinden!en daarbij welke plezante moet dit in de media brengen?