Spaanse rechtbank verwerpt beroep Canarische eilanden tegen olieboringen

AFP
De hoogste rechtbank van de Canarische Eilanden heeft vandaag het beroep van de regionale regering van de Spaanse archipel verworpen tegen de toelating aan de oliemaatschappij Repsol om olieboringen uit te voeren in de wateren rondom de eilandengroep. Die regering en een groot deel van de plaatselijke bevolking is bezorgd om de schade die de boringen kunnen aanbrengen aan zowel het milieu als het toerisme.

Volgens de rechters is de toelating die de regering in Madrid gegeven heeft om olieprospecties uit te voeren voor de kusten van Fuerteventura en Lanzarote conform de wetgeving, inbegrepen de wetten ter bescherming van het milieu. Zij twijfelen voorts aan de negatieve impact die de olieboringen op het toerisme, de belangrijkste bron van inkomsten voor de archipel, zouden hebben. Het risico, aldus het arrest, is "puur hypothetisch en gaat uit van een rampenscenario".

Repsol argumenteert dan weer dat de regio en het hele land, mocht olie gevonden worden, een fikse economische duw in de rug zouden krijgen. Spanje importeert momenteel 80 procent van zijn energie.