Spaanse kerstloterij 'El Gordo' verdeelt vandaag liefst 2,5 miljard euro

PHOTO_NEWS
Grote speciale bijlagen in de kranten, specials en livestreams op de nieuwssites, mooie infografieken, speciale tv-uitzendingen en de halve bevolking voor de buis. Spanje begint vandaag traditioneel aan de kerstvakantie met de 'sorteo de Navidad', de kerstloterij, met als hoofdprijs 'El Gordo', de vette. Het prijzengeld voor dit jaar: een slordige 2,5 miljard (!) euro.

Het is een loterijgekte waar niet-Spanjaarden maar moeilijk bij kunnen, maar deze voormiddag ligt het openbare leven in het land zo goed als stil. 2,47 miljard euro valt er te verdelen vandaag, goed voor 70 procent van de totale inleg (de overige 30 procent zijn organisatie- en adminstratiekosten en een deel is voor de staatskas bestemd, aangezien het prijzengeld voor de winnaars belastingvrij is). In totaal zullen er 24.486.400 prijzen uitgedeeld worden, gaande van enkele euro's tot 'El Gordo', de hoofdprijs die niet voor niets 'de vette' wordt genoemd.

En duurt de lotto-trekking bij ons geen vijf minuten, vandaag zitten 3 miljoen Spanjaarden vanaf 9 uur een goeie 3,5 uur voor de buis. Niet minder dan 160 reeksen van elk 100.000 biljetten moeten er dan ook uit de gigantische trommels met uiterste kleine houten balletjes in het majestueuze Teatro Real in Madrid getrokken worden. Dat de trekking zo lang duurt, heeft er ook mee te maken dat de winnende getallen getrokken worden door 22 weeskinderen van het Colegio de San Ildefonso, die ze daarna ook in een hels tempo voorzingen. Een traditie die al in ere wordt gehouden sinds de eerste editie in ... 1812, jawel.

En dat alles wordt verslagen door niet minder dan 500 geaccrediteerde nationale en internationale journalisten, die hun enthousiasme nauwelijks kunnen verbergen. Ter illustratie, uit de livestream van de Spaanse openbare televisie bij het begin van de trekking vanmorgen:

24.486.400 prijzen vallen er te verdelen vandaag, goed voor 2,47 miljard euro

REUTERS

Las bolas con los premios están siendo comprobadas por los miembros de la mesa. Ya van dentro del bombo!!! - De balletjes met de prijzen worden gecontroleerd door de leden van de commissie. Ze gaan al de trommel in!!!

99.999 nummers

Het principe van de kerstloterij is simpel: er is een trommel met 1.807 balletjes met daarop het prijzengeld (meestal 1.000 euro, maar één balletje met 'El Gordo'), en een trommel met 99.999 lottonummers. Het ene weeskind zingt het winnende nummer, het andere de prijs, waarna de balletjes op twee aparte paaltjes worden geplaatst. Als die vol zijn, worden ze in een kistje van de aanwezige notaris gelegd, tot er 200 balletjes in het kistje zitten. Daarmee is de eerste serie afgelopen en is het de beurt aan twee andere kinderen voor de trekking.

Uiteindelijk worden de lijsten met de winnaars opgemaakt door 40 anonieme personen en naar de Fábrica Nacional de Monenda y Timbre gebracht. Die instelling maakt uiteindelijk tegen de middag de winnaars bekend.

Veel Spanjaarden doen samen met hun buren of zelfs het volledige dorp mee aan de kerstloterij, aangezien een heel lot al 200 euro kost. Vaak zijn het dan ook hele dorpen die de grote prijzen winnen. Meestal zijn er verschillende winnaars die 'El Gordo' onder elkaar moeten verdelen, maar niet altijd. Zo won in 2011 het dorpje Grañén in Noord-Spanje als enige, waardoor het niet minder dan 720 miljoen euro kon opstrijken. Het winnende nummer 58268 was zo goed voor ongeveer 400.000 euro voor elk van de 1.800 deelnemers uit het dorp.

Elk jaar wordt de lotto populairder. Dit jaar verkocht de Spaanse staatsloterij 4,64 procent meer biljetten dan vorig jaar.

Wie de livestream bij de Spaanse televisie wil volgen, al was het maar om even de sfeer op te snuiven, kan terecht op de website van de RTVE.

De gigantische trommel met de winnende nummers.
REUTERS De gigantische trommel met de winnende nummers.