Ga naar de mobiele website
^ Top

Sp.a: "De boskaart? Die trok op niets"

Bruno Tobback.
BELGA Bruno Tobback.
Oppositiepartij sp.a is blij dat minister-president Geert Bourgeois de boskaart met beschermde zonevreemde bossen intrekt. "Die kaart trok toch op niets", zegt sp.a-parlementslid Bruno Tobback. Hij hoopt dat minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V) nu werk maakt van een "echte kaart, met objectieve gegevens" en dat ze zorgt "voor de nodige begeleidende maatregelen".

"Op zich is het een goede zaak dat die kaart ingetrokken wordt. Want die trok op niks, en de begeleiding was navenant", zegt Tobback. Hij hoopt wel dat er snel een goede boskaart komt. "In Vlaanderen is er 40.000 hectare zonevreemd bos, waarvan een groot deel zeer waardevol blijkt en bescherming verdient."

Volgens Tobback moet de nieuwe kaart er komen op basis van objectieve gegevens, die de administratie ter plekke moet vaststellen. "Ga op het terrein. Zo groot is Vlaanderen niet. Men kan perfect vaststellen waar welke bomen staan."

Tobback pleit ook voor "begeleidende maatregelen" en eerlijke compensaties voor mensen die getroffen zouden worden. "Net zoals bij de betonstop, waar uiteindelijk 40.000 bouwgronden niet bebouwd zullen kunnen worden, moet je ervoor zorgen dat de mensen niet enkel onteigend worden, maar ook eerlijk vergoed worden, zonder dat je anderzijds speculatie in de hand werkt", zegt Tobback.

"Ongezien"

Sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke heeft dan weer vragen bij de samenhang van de Vlaamse regering. "De minister-president die intervenieert in de bevoegdheid van een van zijn vakministers zonder dat deze van iets weet? Dat is ongezien", zegt Vandenbroucke.

"Het schouwspel van vandaag toont aan dat deze regering niet in staat is om een natuur- en bosbeleid te voeren dat rechtszekerheid biedt en onze bossen beschermt. Ze heeft er zelfs geen begin van een visie op. Daarnaast is ook duidelijk dat het wantrouwen tussen de regeringspartijen totaal is", aldus Vandenbroucke, die over de kwestie een actualiteitsdebat wil in het Vlaams Parlement.

Het schouwspel van vandaag toont aan dat deze regering niet in staat is om een natuur- en bosbeleid te voeren dat rechtszekerheid biedt en onze bossen beschermt

Sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • karin verwimp

    Tja. Das de regel met deze regering: knoeiwerk van het begin tot het einde.

  • jan van calenberg

    Vijgen na Pasen Tobback. Dit had je gisteren moeten zeggen. No balls, no glory.

Meld een bug