Soros en andere superrijken pleiten voor vermogensbelasting

George Soros.
AFP George Soros.
Enkele van de rijkste mensen ter wereld pleiten voor een rijkentaks in de Verenigde Staten. De Amerikaanse belegger George Soros is één van de voortrekkers, samen met Abigail Disney -erfgenaam van-, Facebookstichter Chris Hughes en Liesel en Regan Pritzker, erfgenamen van het rijke geslacht achter onder meer de Hyatt-hotelketen. 

De vermogensbelasting moet helpen om de kloof tussen arm en rijk te verkleinen, klimaatverandering te bestrijden en de gezondheidszorg betaalbaar te houden.

In een brief gericht aan de kandidaten voor de presidentsverkiezingen -zowel Republikeinen als Democraten- vragen ze om de één procent rijkste Amerikanen extra te belasten. Die 0,1 procent heeft bijna evenveel dan 90 procent van de bevolking. De brief werd maandag online geplaatst. "De VS hebben de morele, ethische en economische plicht om ons fortuin zwaarder te belasten (...) De volgende dollars aan nieuwe belastinginkomsten zouden moeten komen van de meest gefortuneerden, niet van de midden- en lage inkomens", klinkt het.

De Democratische presidentskandidaten Elizabeth Warren, Pete Buttigieg en Beto O'Rourke steunen de idee. Warren bijvoorbeeld denkt aan een taks van 2 procent op activa van 50 miljoen dollar of meer, en een extra 1 procent op vermogens boven de 1 miljard dollar. De belasting zou de volgende tien jaar tot 3.000 miljard dollar kunnen opbrengen.

Maar niet alle Democraten staan achter een vermogensbelasting. Sommigen menen dat het moeilijk wordt om bepaalde activa zoals kunst of juwelen te waarderen. De vrees bestaat ook dat zo een belasting ongrondwettelijk is, omdat de federale overheid in de VS enkel bevoegd is voor het taxeren van eigendommen en niet van inkomen.

In Europa zijn er enkele landen die een soort van vermogenstaks hanteren -waaronder België met de effectentaks- maar anderen zoals Frankrijk of Zweden zijn ervan afgestapt omdat de heffing erg complex is.
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leo Peeters -Duym

  Hoe kun je een vermogensbelasting heffen als er talloze zaken zijn die je poepsimpel kunt wegstoppen? Ten tijde van de culturele revolutie onder Mao stond de doodstraf op het achterhouden van bezittingen (bezit was diefstal), toch slaagden er velen in om hun rijkdom verborgen te houden door het te begraven (goud, en zelfs kostbare meubels). Wat Soros hier voorstelt is het zoveelste staaltje van een steenrijke, linkse hypocriet.

 • Thomas Anderson

  Het probleem zou zich niet stellen moesten de regels niet gebuigt worden luxe papers panama papers en alle hande constructies om toch niet te moeten bijdragen!Omdat in hun kringen nu eenmaal normaal is.Zoals het normaal is bij jan met de pet om gewoon ieder jaar braaf zijn belastingen in te vullen.

 • Gino Denil

  Het aandeel van lonen in de gerealiseerde winst wordt steeds kleiner t.o.v. kapitaal. Maar kapitaal wordt weinig belast en lonen worden hoog belast. Vermogen belasten is moeilijk. Dus moet je de lonen wereldwijd weer optrekken. Dat zal dan bovendien wel voor de inflatie zorgen die nodig is om de schulden relatief kleiner te maken. Ook de sociale uitkeringen worden relatief minder duur. Lage rente en gratis geld doen dat momenteel niet. Uitkeringstrekkers zijn wel de dupe zonder compensatie.

 • Christian Alex

  De oorzaken zijn de mondialisering, digitalisering, schaalvergroting, kortom het gigantisme. Dat sommige mensen heel rijk worden is hiervan het gevolg. Het voorstel van Soros is niet meer dan symptoombestrijding. Gigaondernemingen blijven gewoon verder bestaan door zich te voeden met kleine bedrijven. Dat wordt in de hand gewerkt door overregulering en te hoge belastingen voor kleine ondernemingen en vrijgeleides voor grote.

 • Gino Denil

  Het valt ook gewoon op te lossen door de lonen drastisch te verhogen en de winsten van de bedrijven terug te brengen tot aanvaardbare proporties. Met hogere lonen worden er meer belastingen betaalt en het klinkt minder negatief dan een vermogensbelasting.