Solden beginnen met kortingen tot 70%

BELGA
De wintersolden zullen meteen starten met hoge kortingen, tot zelfs 70%. Aangezien er al zo veel kortingen zijn doorheen het jaar vindt de consument het anders de moeite niet. "Een gevaarlijke evolutie", vindt het NSZ.

Op woensdag 3 januari beginnen de solden. Vroeger startten die met kortingen van 20 of 30 procent en moest je tot het einde van de koopjesperiode wachten om écht je slag te kunnen slaan, maar die tijd lijkt voorbij. Dat blijkt uit een enquête van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). Op veel plaatsen zullen er vanaf dag 1 kortingen zijn van 40 of 50 procent, hier en daar gaat er zelfs al 70 procent van de prijs. De reden: doorheen het jaar zijn er al heel wat kortingsmomenten, zoals de tussenseizoensopruiming, Black Friday, koppelverkoop in de sperperiode en de constante stroom aan kortingen online. Daardoor verwachten shoppers tijdens de solden meteen een nóg royaler gebaar.

"Voor de consument is dat goed nieuws", zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. "Voor de modedetailhandel veel minder. Zij worden als het ware verplicht om in die kortingsrace mee te stappen om geen klanten te verliezen, maar dat heeft impact op hun omzet, hun winst en dus ook op de algehele leefbaarheid van een winkel. De kleinhandel is na de horeca en de bouw de sector met het hoogste aantal faillissementen in 2017."

Door de matige verkoop ligt er nog genoeg in de rekken om te kunnen spreken van aantrekkelijke solden. Vooral van de typische winterspullen hebben de winkeliers nog een uitgebreide stock. 
73 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Elke De Vos

  Meestal slaan de kortingen op de 'lelijke' kleding die men al lang niet verkocht krijgt. Val ik op een kledingstuk tijdens de solden dan hangt het gegarandeerd aan het rek van de nieuwe collectie...

 • Chris Devlaeminck

  70 %! Kan men zich voorstellen wat een winstmarge er zit op kledij die uit de lageloonlanden komt!

 • tony vandenberghe

  in de solden worden nooit kortingen gegeven want dan is het de normale verkoopprijs. Het is in de rest van het jaar dat er flink wat bij de prijs gelapt wordt

 • tony vandenberghe

  in de solden worden nooit kortingen gegeven. Het is in de rest van het jaar dat er flink wat bij de prijs gelapt wordt

 • james vroman

  alles wat de middenstand aan kleren en schoenen verkoopt komt uit lage loon landen en uit kinderarbeid ...wat zou je je dan beter voelen als je hier koopt ..als de handel kapot gaat ligt dat aan de winkeliers en niet aan de klanten ...zij willen zoveel en snel mogelijk grote winst en de de klant zoveel mogelijk profijt ...prijzen zakken of zaak stop zetten ...2 keuzes ..